eur:
388.68
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Sztrájk: a közlekedési tárca nem avatkozik be

A törvények nem teszik lehetővé, hogy a minisztérium bármilyen formában nyomást gyakoroljon a sztrájkolókra, egy fontos feladata van: a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása - jelentette ki Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Molnár Csaba elmondta: a sztrájktörvény világosan fogalmaz, a sztrájk a munkáltató és a munkavállaló közötti jogvita, amelyet nekik kell rendezni. A miniszter hozzátette: örülne, ha minél gyorsabban sikerülne a Ferihegyen és a MÁV-nál is megegyezni a feleknek, utóbbi esetében első körben legalább az elégséges szolgáltatásokról.

A miniszter leszögezte, hogy a megegyezésbe a minisztérium nem tud és nem is akar beavatkozni, nyomást sem gyakorolhat a felekre, ezt a törvények nem teszik lehetővé.

A gazdasági tárcának sztrájk idején egyetlen nagyon fontos feladata van, ez a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása, és ezt teljesíti is a Nemzeti Közlekedési Hatóságon és HungaroControllon keresztül - fogalmazott a miniszter.

Molnár Csaba kitért arra: a MÁV-nak komoly károkat okoz, hogy egyetlen szakszervezet, a VDSZSZ február óta "gördülő" sztrájkot alkalmaz.

Kifejtette: a szaktárca csak az igényét tudja kifejezni a vitatkozó felek felé arról, hogy próbáljanak mindent megtenni, hogy karácsony előtt helyreálljon Magyarországon a vasúti közlekedés.

Hozzátette: a MÁV Cargo privatizációja kapcsán azt állítja a VDSZSZ, hogy a privatizációs bevételből valamennyi, a MÁV-csoportnál dolgozó személynek részesülni kell, míg a MÁV azt mondja, amit a privatizációról szóló törvény is rögzít, vagyis hogy a privatizációval érintett vállalat, tehát a MÁV Cargo munkavállalóinak kell részesülniük ebből. A minisztérium ebbe a jogvitába sem avatkozhat be - szögezte le Molnár Csaba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×