eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szinte zavartalan a forgalom Ferihegyen - közeledtek az álláspontok

Nem tűnik olyan esélytelennek a megegyezés Ferihegyen, mint akár egy napja. A távirati iroda úgy értesült, hogy az egésznapos, nem hivatalos egyeztetésen közeledtek az álláspontok.

A Budapest Airport (BA) egy vezető beosztású, a neve elhallgatását kérő munkatársa elmondta: elmozdult a munkáltató a kollektív szerződés, illetve a takarítás kiszervezésének kérdésében is. Úgy tűnik, a munkáltató vállalná, hogy az új kollektív szerződésben is megtartja a jelenlegi szabályok szerinti végkielégítést és felmondást.

A takarítási tevékenység kiszervezésénél a BA hajlik arra, hogy több garanciát is beépítsen. Az MTI értesülései szerint azoknak, akik nem akarnak a kiszervezett kft-be belépni, járna a jelenlegi kollektív szerződés szerinti végkielégítés, akik azonban átlépnek a kft-be, egyhavi alapbért kapnának bónuszként. Biztosítaná a BA azt is, hogy a kft-ben sem változik a végkielégítésre és a felmondásra vonatkozó szabályozás.

Az MTI értesüléseit a BA-nál hivatalosan nem kívánták kommentálni, annyit közöltek, hogy a tárgyalásokat kedden délelőtt folytatják.

Csúszás

Vasárnap még abban egyeztek meg a felek, hogy hétfőn 11 órakor folytatják az egyeztetést és ebben az időpontban valamennyi érintett meg is jelent. Akkor azonban abban állapodtak meg, hogy hivatalosan csak délután folytatják a tárgyalást, ennek pontos idejét azonban a szóvivő még nem tudta megmondani.

A forgalom kissé lassult a kora délutáni órákban, a pihenőidők miatt, így 14.00 óráig csak két utasbiztonsági kapu üzemelt, ezt követően azonban ismét négy csatornán végzik majd az ellenőrzést. Mostanra az érkező járatpok menetrend szerint landolnak, az indulók pedig legfeljebb tíz-húsz perces késéssel gördülnek a kifutópályára.

A Malév már tegnap bejelentett járattörlései mellett az Alitalia két római és a Lufthansa müncheni járatát kellett törölni - fűzte hozzá a repteret üzemeltető társaság szóvivője, hangsúlyozva, hogy hétfőn a 137 induló járatból 122 várhatóan elindul úticélja felé.
Miért sztrájkolnak?

Amikor a német Hochtief által tulajdonolt, a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság egyik neve elhallgatását kérő menedzserét az InfoRádió arról kérdezte, mi az oka a mostani sztrájknak, tömören annyit válaszolt: mindez privatizációs örökség.

A ferihegyi repteret üzemeltető állami társaság egy 2005-ös privatizációs pályázaton kelt el, akkor a brit BAA vásárolta meg, de hamar túladott rajta. 2006 októberében a magyar állam már arra bólintott rá, hogy a privatizációs pályázaton második helyezést kapott német Hochtief vehesse át.

A Hochtief megörökölte a hároméves kollektív szerződést, ezt mondta fel most ősszel. A szakszervezetek eleinte támogatták a változtatásokat, mostanra azonban változott az álláspontjuk: az eddigi kollektív szerződést akarják meghosszabbítani, míg a Hochtief menedzsmentje mindenképpen újat akar. A Budapest Airport szóvivője azt mondta: számukra egyik legfontosabb változtatás a munkarend átalakítása.

A vállalat már június óta tárgyal a várható változtatásokról; az InfoRádió úgy tudja: a repteret üzemeltető cég sokallja a dolgozók fizetését illetve egyéb juttatásait. Az átvilágítás során kiderült, hogy például egy takarító évi 4 millió forintjába kerül a cégnek, ami a piaci bérekhez képest meglehetősen magas, az átlag kétszerese.

A szerda óta tartó sztrájk patthelyzetet alakított ki, ám nem biztos, hogy mostanában feloldható. A kollektív szerződés felmondási ideje januárban lejár, ha addig sincs egyezség, a munkatörvénykönyve szerint kell eljárni. Ez a mostani információk szerint a cégvezetésnek kedvezne.

A sztrájkolóknak tehát már nincs sok idejük, hogy sarokba szorítsák munkaadójukat. Azt sem tudni, hogy a most a sztrájk ellen nyilatkozó légitársaságok fellépésükkel segítenek-e vagy sem a Budapest Airportnak. Egyelőre úgy tűnik mindkét fél eltökélt, a kérdés csak az, hogy a munkavállalókat a ki győzi meg inkább, és hogy meddig elég a sztrájkalapban lévő pénz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×