eur:
389.16
usd:
362.19
bux:
68842.55
2024. május 8. szerda Mihály

Még nem állt helyre a rend Görögországban

Athénban hétfőn liszttel szórták meg a rendőröket a tüntető görög fiatalok, máshol az országban pedig helyi rádiók stúdiókat foglaltak el, hogy követeléseiket beolvassák.

A főváros rendőr-főkapitánysága előtt két-háromezer diák gyűlt össze. Miközben eltorlaszoltak egy főútvonalat, jelszavakat kiabáltak, és időnként naranccsal, vizespalackokkal dobálták az épületet védő rohamrendőröket. Az utóbbiak mindaddig nem válaszoltak, amíg lisztet nem kezdtek szórni rájuk. Ekkor könnygázt vetettek be, amely rövid időre szétkergette a tömeget.

Az igazságügyi palotánál ennél jóval kevesebben, csak mintegy ötvenen gyűltek össze, és az "állam túszaival" való szolidaritásukat hangoztatták. Ezzel arra a féltucatnyi társukra utaltak, akit az épületben hallgatnak ki a zavargásokban való részvételük miatt.

Lészvosz égei-tengeri szigeten és az északnyugat-görögországi Joáninában a diákok helyi rádióstúdiókat foglaltak el, és beolvasták értékelésüket az eseményekről. Szalonikiben egy előváros polgármesteri hivatalát sikerült elfoglalniuk. A peloponnészoszi Patraszban több száz diák tüntetett.

A demonstrációk már tizedik napja tartanak Görögországban amiatt, hogy egy rendőr december 6-án lelőtt egy diákot, mert az állítólag megdobált egy rendőrautót. Meg nem erősített médiaértesülések szerint a fiú halálát egy irányt változtatott lövedék okozta.

A tüntetések nem csak a rendőrség, hanem az egyre népszerűtlenebb, jobboldali kormány ellen is irányulnak. A baloldali tiltakozók kilátásba helyezték, hogy mindaddig fenntartják a nyomást, amíg követeléseik nem teljesülnek. Egyebek közt azt akarják, hogy a rohamrendőrséget rendeljék vissza az utcákról, vonják meg a rendőrök fegyverviselési jogát, és hallgassák meg a társadalmi egyenlőtlenség miatti aggodalmakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×