eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A hiány növelése helyett a tartalékot csökkentenék

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a parlament költségvetési bizottsága hétfőn kora este azt a módosítást támogatta, amely nem a jövő évi költségvetés hiányát növelné 4,3 milliárd forinttal, hanem a büdzsé általános tartalékától vonná el ezt az összeget.

A bizottsági szavazáskor az ellenzéki javaslatot 15 igen szavazat mellett 14 szocialista ellenvoks mellett fogadták el.

A kormány szándékai szerint a költségvetési hiány 665,144 milliárd forintra nőtt volna, a kiadási oldal pedig 8.965 milliárdra módosult volna, miután a plenáris ülésen elutasították a kormánynak a koherenciazavar elhárítását célzó indítványát.

Veres János pénzügyminiszter a bizottsági döntést követően azt mondta, hogy az eljárás nem házszabályszerű, mert a költségvetési bizottságnak a parlament döntését kell végrehajtania, nem pedig új tartalmú indítványt készítenie.

A jövő évi büdzsé általános tartaléka 47,177 milliárd forint lesz, miután a költségvetési bizottság ellenzéki többséggel azt a módosítót támogatta, hogy a tervezett 51,5 milliárd csökkenjen 4,322 milliárd forinttal.

A javaslat átkerült az alkotmányügyi bizottságba is, a kormány ott sem támogatta az ellenzéki indítványt.

A költségvetési bizottság várhatóan ezt az összeget terjeszti a parlament elé újra a zárószavazás előtti indítványként.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×