eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A drogfogyasztók félnek bevallani a teljes igazságot

Minden eddiginél többen fordultak az idén a Drogfree segélyszolgálathoz - mondta az InfoRádiónak az alapítvány programvezetője. Varga Judit hozzátette, többségében aggódó szülők keresik meg őket, ám az is előfordul, hogy droghasználók kérnek segítséget az elvonókúrára való bejutáshoz. A fogyasztók többsége azonban ritkán vallja be a teljes igazságot.

A tavalyihoz képest ötven százalékkal többen telefonáltak az idén a karitatív szervezethez. Ez a minden korábbinál magasabb arány valószínűleg az internet terjedésének köszönhető - mondta az InfoRádiónak a Drogfree segélyszolgálat programvezetője.

Varga Judit közölte: leginkább szülők keresik meg őket, például olyan esetekben, amikor kábítószert találnak a gyereküknél, vagy szokatlan viselkedést észlelnek náluk. Emellett gyakran maguk az érintettek jelennek meg személyesen azzal a kéréssel, hogy elvonókúrára kerüljenek.

Számtalan telefonhívást kapunk, többnyire túladagolás, vagy felhígított anyagtól való rosszullét miatt. A legtöbben kétségbeesettek, ilyenkor az a legfontosabb hogy megnyugtassuk, majd minél előbb szakorvoshoz irányítsuk őket - magyarázta a programvezető.

A szakértő szerint a szülők gyakrabban fordulnak hozzájuk, köztük és a szerhasználók között mintegy hatvan-negyven százalékos a megkeresési arány. A fogyasztók között a 13 évestől a 60 évesig akadnak páciensek.

Kemény drogot használók ugyanakkor ritkán fordulnak az alapítványhoz: legtöbbször olyan függő betegek keresik meg őket, akik korábban gyógykezelésen voltak, de azt megszakították. Ilyen esetekben felveszik a kapcsolatot a gyógykezelő intézményekkel, majd visszaküldik a pácienseket az elvonókúrára - magyarázta Varga Judit,

Elmondása szerint a leggyakrabban a partidrog, például ecstasy-, speed- és LSD-használók keresik meg őket. A fogyasztók azonban ritkán merik bevallani, hogy narkotikumhoz nyúltak, leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy az italukba tettek valamit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×