eur:
388.66
usd:
360.55
bux:
68561.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Országos vasutassztrájk 18 órától

Szakszervezeti tiltakozások, szaporodó munkabeszüntetések és sztrájkfenyegetés jellemzi az idei adventi időszakot, és arra kell számítani, hogy a jövő év eleje sem hozza meg az országos munkabékét. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás vasárnap 18 órától az egész ország területére kiterjeszti a határozatlan idejű vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke.

A ferihegyi repülőtér munkavállalóinak munkabeszüntetése összeért a vasutassztrájkkal, nem kizárt a BKV decemberi munkabeszüntetése sem, januárban pedig a közszolgák adnak nyomatékot így követeléseiknek.

Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke elmondta: vasárnap délután konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében.

A repteret üzemeltet Budapest Airport két szakszervezete, a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-étől hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, miután eredménytelenül zárta tárgyalásait, egyebek mellett a BA átalakításának leállításáról és a létszám megtartásáról.

A munkabeszüntetés vasárnap is tart, a felek pénteken ültek le a tárgyalóasztalhoz utoljára, homlokegyenest máshogy értékelve az egyeztetésen elhangzottakat. A munkaadó számára úgy tűnt, hogy a konstruktív megbeszélés után javulhat a helyzet, a szakszervezetek azonban továbbra is ultimátumnak minősítették a BA feltételeit.

A forgalom fennakadásokkal ugyan, de halad, a legtöbb járatát a Malév kénytelen törölni, de sok gép nagy késéssel közlekedik. A helyzet nem csak a reptér üzemeltetője, de a légitársaságok szerint is tarthatatlan, ezért mielőbbi tárgyalásra szólították fel a feleket.

A Malév pilótái is egyeztetéseket kezdeményeztek a munkáltatóval a létszámot és a munkakörülményeket érintő kérdésekben, de a légitársaságnál még nincs sztrájkfenyegetettség.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás vasárnap hajnal óta folytatja a már többször felfüggesztett, határozatlan idejű sztrájkját, egyelőre Kelet-Magyarországon.

A VDSZSZ követelései között továbbra is szerepel, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, a leányvállalatok dolgozói pedig visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékot. Újabb követelés az új vasúti menetrend visszavonása. A sztrájk alatti, elégséges szolgáltatás mértékéről sem egyeztek meg a felek. A sztrájk ideje alatt a vasútvonalakon járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a vonatok közlekedése ebben az időszakban kiszámíthatatlan lesz.Munkabeszüntetést tartanának a BKV szakszervezetei is, elsősorban a buszágazatot képviselők december 18-án, üzemkezdettől 13 óráig, ha nem teljesülnek a cég gazdasági problémáinak rendezésére vonatkozó követeléseik december 15-ig.

A szakszervezetek öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését. A követelések között azt is megfogalmazták, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a cég működéséhez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot, amely fedezetül szolgálhatna a BKV működéséhez.

A cég éves költségvetése mintegy 120 milliárd forint, az idén csaknem 20 milliárdos hiánnyal számolnak. A vállalat működéséhez az állam normatív támogatás és árkiegészítés címén járul hozzá mintegy 50 milliárd forinttal. A bevételek 48 százaléka az utasoktól származik, a BKV tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat egyáltalán nem járul hozzá a működéshez.

A tömegközlekedési társaság arra kérte a munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek képviselőit, hogy a december 15-i határidő lejárta után is folytatódhassanak a tárgyalások, akár december 18-áig is, hiszen a finanszírozási kérdések nem tisztázódnak hétfőig.

A szakszervezetek - a sztrájkra való felkészülésre hivatkozva - ragaszkodtak a korábbi megállapodásban rögzített határidő betartásához. Arra viszont ígéretet tettek, hogy amennyiben a finanszírozással kapcsolatban megfelelő garanciákat kapnak, akár az utolsó pillanatban is elállnak a sztrájktól.

A metró és a HÉV dolgozói nem vesznek részt a tervezett december 18-i BKV-sztrájkban, mert a januári bértárgyalásra tartogatják erejüket.

Az újév is sztrájkokkal, demonstrációval indul, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság 2009. január 12-től hirdetett szintén határozatlan idejű munkabeszüntetést, hogy kikényszerítse a kormánnyal tavaly februárban kötött megállapodás betartását. Az egész ország területére meghirdetett sztrájkban részt vesznek az állami és önkormányzati hivatalok közalkalmazottai és köztisztviselői, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, a múzeumok és a könyvtárak dolgozói, valamint a szociális ágazatban dolgozók, így a bölcsődei dolgozók és az óvónők is.

A különféle ágazatokban már folynak a tárgyalások az elégséges szolgáltatásokról. A sztrájkjoggal nem rendelkező fegyveres testületeknek demonstrációval készülnek január 12-re.

A munkabeszüntetés kiváltó okai között van a kormány jövő évi bérjavaslata, illetve a 13. havi illetmény átalakítása is, úgy, hogy 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki pótlékot kapna helyette. A szakszervezetek a kormány ajánlatát ugyan nem tartják elfogadhatónak, de nem ragaszkodnak a reálbér jövő évi növekedéséhez, csökkenését azonban elutasítják.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×