eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

EU: folytatódik a reformszerződés ratifikálása - a nap legfontosabb hírei

Brüsszelben megállapodtak a reformszerződés ratifikálásának folytatásában az európai uniós tagországok állam- és kormányfői. Az egyezség értelmében Írország - ahol a korábbi népszavazáson elutasították a ratifikálást - biztosítékokat kap kéréseinek teljesítésére.

Szintén egyezségre jutottak a tagországok a közösség gazdaságélénkítő programjáról. Az Európai Bizottság javaslatain alapuló csomag figyelembe veszi a tagállamok nemzeti sajátosságait, és összértékben 200 milliárd eurónyi intézkedést helyez kilátásba.

Ferihegyi sztrájk: ellentétes információk a részmegállapodásról

Biztosítják a Ferihegyi repülőtér II/A és II/B termináljának működését a sztrájkoló dolgozók, miután részmegállapodást kötöttek a szakszervezetek a légikikötőt üzemeltető Budapest Airport vezetőivel. Ezt a cég szóvivője közölte. Szollár Domokos az InfoRádióban elmondta: az egyezség értelmében a munkabeszüntetést nem hagyják abba, de jelentősen javítják az eddig sokszor teljesen szünetelő szolgáltatást, így enyhülhet a zsúfoltság és csökkenhet a várakozási idő a repülőtéren. A munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek cáfolták a részmegállapodásról szóló híreket és félrevezetésnek nevezte azokat. Mint közölték: a Budapest Airport vezérigazgatója fenntartotta korábbi álláspontját, hogy csak a sztrájk befejezése után hajlandó tárgyalni a követelésekről, így még kevesebb az esély a megegyezésre.

Hétfőn éjfélig elkezdődik a vasutassztrájk

Hétfőn éjfélig elkezdődik a vasutassztrájk - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnöke. Gaskó István az InfoRádióban elmondta: szövetségük elnöksége hamarosan összeül és dönt a februárban megkezdett, és időközben felfüggesztett határozatlan idejű országos vasutassztrájk folytatásának konkrét időpontjáról. Hangsúlyozta: azt követelik, hogy a MÁV vezetése vonja vissza az új menetrendet, minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, és a megajánlott 6,9 százalék mellett 10 százalékos többlet béremelést kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak.

BKV-sztrájk: nincs megállapodás

Ma sem született megállapodás a BKV vezetése és a szakszervezetek között a december 18-ára tervezett sztrájkról. Az egyeztető tárgyalások hétfő reggel folytatódnak. Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta: a metró és a HÉV dolgozói nem vesznek részt a tervezett BKV-sztrájkban, mert a januári bértárgyalásra tartogatják erejüket.

Az ombudsman a sztrájktörvény módosítását sürgeti

A sztrájktörvény módosítását sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatot arról, hogy a közszolgáltatók eleget tesznek-e a tájékoztatási kötelezettségüknek, amikor a dolgozók beszüntetik a munkát. Az ombudsman ezzel összefüggésben tájékoztatást kért a MÁV és a BKV vezetőitől, valamint a közlekedési minisztertől és a főpolgármestertől. Szabó Máté úgy fogalmazott: a törvény hiányossága miatt elfordulhat, hogy nem határozzák meg az elégséges szolgáltatás mértékét, és ezzel sérül a jogbiztonság és a szabad közlekedés alapjoga is.

Nem kapnak pótlékot a pályakezdő pedagógusok

Mégsem kapnak jövőre pótlékot a pályakezdő pedagógusok. Ezt az oktatási tárca vezetője jelentette be az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának ülésén. Hiller István elmondta: a közoktatás fejlesztését célzó 120 milliárd forintos Új Tudás Program csak részben valósulhat meg, így forráshiány miatt nem vezetik be a pályakezdő pótlékot szeptembertől, de az osztályfőnöki pótlékot emelni fogják a következő tanévtől.

Antall Józsefre emlékeztek

A 15 évvel ezelőtt elhunyt Antall József kormányfőre emlékeztek a fővárosi Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Boross Péter, az MDF országgyűlési képviselője a rendszerváltozás utáni első miniszterelnök sírja mellett tartott beszédében azt mondta: Antall József mélységes magyarsággal és hazaszeretettel vállalta mindazt, amit a történelem rárótt. A miniszterelnök közleményben emlékezett meg Antall Józsefről. Gyurcsány Ferenc szerint a néhai kormányfő megkérdőjelezhetetlen hazafi, bátor demokrata és művelt európai volt.

Jézus nyomában a Szépműbészetiben

El Greco Evangélista Szent János című műve is látható a Szépművészeti Múzeum ma megnyílt kiállításán. A Jézus nyomában című tárlaton mintegy 40 festmény, szobor, rézmetszet mutatja be a spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének művészetét.

Speciális nyomozócsoport vizsgálja a francia diáklány eltűnését

Hét fős nyomozócsoportot hoztak létre a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a fővárosban eltűnt francia diáklány felkutatására. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a speciális munkacsoport a következő napokban felveszi a kapcsolatot a lány környezetével, és meghallgatja azokat, akiknek információik lehetnek az eltűnés pontos helyszínéről és körülményeiről. A francia lány december 4-én éjszaka tűnt el, miután barátaival egy VII. kerületi bárban szórakozott, majd a Lánchídhoz ment, ahol nyoma veszett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×