eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kártérítés is kérhető, ha késve szállít a kereskedő

A fogyasztó nemcsak a nettó vételárat, hanem kártérítésként a jegybanki alapkamattal növelt összeget is követelheti egy kereskedőtől, ha egy terméket a reklámban ígérthez képest jelentős késéssel szállít ki neki - mondta Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő két panasz kapcsán, amelyek az InfoRádió Fórum című műsorához érkeztek.

Az InfoRádió egyik hallgatója, Kyru Dimitriszné még mindig nem kapta meg azt a bútort, amelynek már hetek óta meg kellett volna érkeznie. Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő szerint ebben az esetben a fogyasztónak joga van a jegybanki alapkamattal növelt nettó vételárat követelni, valamint ügyintézési vagy egyéb fájdalomdíjat kérni kártérítésként. Ha erre nem hajlandó a kereskedő, akkor jogorvoslatért békéltető testülethez vagy bírósághoz lehet fordulni - tette hozzá a panaszfal.hu főtanácsadója.

A polgári törvénykönyv meghatározza, hogy a cégeknek, amennyiben fogyasztói forgalomba hoznak bármit is, és ezzel kapcsolatosan különleges ajánlatokat, akciókat hirdetnek meg, akkor az ott vállalt kötelezettségektől nem térhetnek el, és ha mégis eltérnek, akkor jogszabálysértést követnek el - közölte a fogyasztóvédelmi szakértő.

Siklósi Máté kiemelte: a fogyasztó megtévesztésének minősül az is, ha a kereskedő a reklámújságban állít valamit, de nem teljesíti, vagyis amennyiben akciót hirdet, de nincs megfelelő készlet a termékből.

Egy másik hallgatónk, Varga László, egy betéti társaság ügyvezető igazgatója a cége működéséhez szükséges nagy értékű számítógép monitor garanciális javítását nem tudta elérni az egyik márkaszervizben. Erről a szakértő azt mondta: önkéntes jótállás esetén a felek által megállapított szerződési feltételek írják elő a szerződés szabályait, vagyis ha megállapodtak volna abban, hogy cserekészülék jár minden javítás idejére, akkor kapnia kellett volna monitort. Ebben a panasz rendezésének ideje alatt is megállapodhattak volna - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×