eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Így tenné rendbe a Fidesz az építőipart

Több pontból álló javaslatcsomagot fogalmaztak meg az építőipari- és építőanyag ipari vállalatok vezető szakemberei az ágazat konszolidálása érdekében. Erről Orbán Viktor Fidesz-elnök és Matolcsy György egykori gazdasági miniszterrel beszélt az érintettekkel folytatott konzultáció szünetében. Orbán Viktor szerint közvetve 1,2 millió ember munkahelyét lehet megmenteni az építőipar stabilizálásával.

A pénzügyi-gazdasági válságot a Fidesz adó- és jegybanki alapkamat csökkentéssel enyhítené, ám ebben a kérdésben nem tudnak megegyezni a kormánypárttal. Az építőipar helyzetének stabilizálása érdekében azonban a legnagyobb ellenzéki párt kész az együttműködésre - mondta Orbán Viktor az építőipari ágazat vezető szakembereivel folytatott egyeztetés szünetében.

A Fidesz elnöke szerint a régóta válságban lévő ágazat megmentéséhez minél gyorsabb cselekvésre van szükség, hogy 350 ezer dolgozó, és közvetve 1,2 millió ember munkahelyét meg lehessen menteni.

Az ágazat vezetői által javasolt intézkedések közül ötöt Matolcsy György, az Orbán-kabinet gazdasági minisztere ismertetett. Mint mondta, az uniós források elbírálásának és kifizetésének gyorsítása nélkül tízezres nagyságrendben dőlhetnek be építőipari cégek. Szavai szerint 10 százalékos garanciaalapot is csökkenteni kell, 40 százalékra kellene emelni az előleg mértékét az uniós forrásból biztosított állami beruházásoknál, és szükség van a csődtörvény gyors módosítására is, hogy a válsághelyzetben ne a legszigorúbb előírások vonatkozzanak a cégekre.

Matolcsy György szerint ezek a javaslatok nem terhelik meg a központi költségvetést. Orbán Viktor szerint a jelenlegi válsághelyzetben rugalmasságra van szükség, hogy az építőipari dolgozók ne váljanak tömegesen munkanélkülivé, és ne szoruljanak rá az állami segélyekre. A jegybanki kamatcsökkentéssel kapcsolatban a Fidesz elnöke elmondta: jó az irány, de a mérték kevés. Ugyanígy reagált arra a kormányzati javaslatra is, amely 25-30 százalékra emelné az uniós beruházások esetén fizetett előleg mértékét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×