eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Díjemelésekben fulladoznak jövőre a budapestiek

Ha a fővárosi közgyűlés jövő szerdán rábólint a Főpolgármesteri Kabinet elfogadott javaslatira, nemcsak a már menetrendszerű BKV-díjak emelésére, hanem a többi mellett a víz-, a szemét- és a csatornázási tarifák növelésére is fel kell készülniük a budapestieknek. És ez még nem a teljes lista.

Alaposan ki kell nyitniuk jövőre a pénztárcájukat a fővárosban élőknek. A már megszokott BKV-díjak emelése mellett ugyanis 2009. január 1-jétől többet kell majd fizetni a vízért, a szemétszállításért, a csatornahasználatért, a szennyvízszippantásért, a kéményseprésért és a kegyeleti szolgáltatásokért is. A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülése után a díjemelési javaslatokról a Fővárosi Közgyűlés dönt jövő szerdán. De pontosan mekkora többletkiadással számoljanak a háztartások, és egyáltalán miért ragaszkodnak a szolgáltatók az emelésekhez?

BKV: még egy lépéssel közelebb a tízezer forintos bérlethez

Január 1-jétől 9 000 forintot hagynak majd a BKV-pénztárakban azok, akik havi bérletet vásárolnak. Ezzel a dolgozói bérlettel Budapest közigazgatási határán belül lehet majd a MÁV- és a Volán-járatokon is utazni. A tanulóknak, a nyugdíjasoknak és a kismamáknak 3 550 forintba fog kerülni a havi bérlet, a vonaljegyekért pedig 20 forinttal többet, 290 forintot kell majd fizetni.

Az összevont bérlet mellett újdonság lesz a kerékpáros bérlet is: a két keréken közlekedők havi 500 forint ellenében szállíthatják biciklijüket a kijelölt BKV-járműveken. Megszűnik a drágább éjszakai jegy, vagyis ismét ugyanazzal a jeggyel lehet majd utazni az éjszakai járatokon, amellyel nappal.

Bevezetik a metrón az egy órán át érvényes jegyeket, amelyekkel tetszőlegesen át lehet szállni más vonalakra is.

Víz, szemét, csatorna: ezekért is többet fizetünk

A fővárosi közlekedés díjai mellett várhatóan a vízfogyasztásért is többet kell fizetni 2009. január 1-jétől. A Fővárosi Vízművek 8,4 százalékos díjemelést javasol. Ezt a társaság szóvivője az InfoRádiónak azzal indokolta, hogy minden várakozást és előrejelzést meghaladóan emelkedik az energia ára.

Lévai Zsuzsanna hozzátette: az emelés másik fontos oka az, hogy a fővárosban és az egész országban is csökken az ivóvízfogyasztás, márpedig ha minél kevesebb vizet fogyasztunk, annál magasabbra kell, hogy emelkedjen az ivóvíz ára.

A szóvivő számításai szerint a megemelt vízdíj havonta 69 forintos többletköltséget jelent a budapesti fogyasztóknak, háztartásonként pedig átlag 164 forintot jelent a megváltozott tarifa. A lakossági fogyasztók részére a vízdíjba egy új tétel is bekerül, méghozzá a havi 150 forintos ivóvízalapdíj.

A szemétszállítás tarifája jövőre 14,11 százalékkal emelkedhet. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője szerint ez egy 110 literes kuka heti egyszeri ürítésénél havi 300 forintos pluszköltséget jelent. Horti Zsófia az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a többletbevételből 200 új szelektív hulladékgyűjtő szigetet hoznának létre, valamint 85 százalékos lefedettségűre terjesztenék ki a zöld hulladék begyűjtését.

A szóvivő szerint még a több mint 14 százalékos díjemelés után is a szemétszállítás tarifája az uniós országokhoz képest Budapesten olcsónak mondható, Magyarország nagyvárosaihoz hasonlítva pedig a főváros a középmezőnyben van.

A Fővárosi Csatornázási Művek 9,9 százalékos díjemelése nagyjából 240 forint többletkiadást jelent a háztartásoknak havonta - legalábbis így számol a szolgáltató szóvivője. Báthori Mariann szerint a tarifa megváltoztatásának oka, hogy az energiaárak mellett az új beruházások amortizációs költségei is emelkedtek.

Mivel évről évre csökken a vízfelhasználás, a szennyvíz egyre koncentráltabb, ezért egyre költségesebb annak tisztítása és a hálózat fenntartása - mondta a szóvivő, hozzátéve: a jövő évi díjnak már tartalmaznia kell a 2009-ben próbaüzemét megkezdő, a főváros szennyvíztisztítási gondjait megoldó csepeli telep szennyvíziszap-kezelési és elhelyezési költségeit is.

Remény a rászorulóknak

A felsoroltakon kívül a fővárosban élőknek számítaniuk kell arra is, hogy a kéményseprési díj 7, a kegyeleti szolgáltatások 6,7, a szennyvízszippantás díja pedig szintén 7 százalékkal emelkedik 2009-től. A városháza kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: mindezek ellenére a fűtési költségek nem emelkednek Budapesten.

A díjemelések hatására várhatóan növekedni fog a fizetni nem tudó és a rászorulók köre. Nyáry Krisztián ennek kapcsán elmondta: a főváros a Hálózat alapítványon keresztül díjkompenzációban részesíti azokat a fogyasztókat, akik önhibájukon kívül nem tudják fizetni a számlákat. Azok kaphatnak támogatást, akiknek nettó jövedelme nem haladja meg a 60 ezer forintot, illetve azok a szülők is reménykedhetnek kompenzációban, akik egyedül nevelik gyereküket, és a családban az egy főre jutó nettó jövedelem 65 ezer forintnál kevesebb.

A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén a távhőszolgáltatás kompenzációjának emeléséről is döntött, így májusban és december 2 500, júniustól novemberig 800, januártól áprilisig pedig 4 500 forint támogatásra számíthatnak a rászorulók havonta - ha az erre vonatkozó javaslatot elfogadják szerdán a közgyűlés rendkívüli ülésén.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×