eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Mégis kap állami többlettámogatást a BKV

Mégis kap többlettámogatást a BKV az államtól. A Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hagyó Miklós szocialista városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az elmúlt napokban többször is egyeztetett.

A tárgyalások eredményeként Hagyó Miklós országgyűlési képviselőként olyan módosító indítványt nyújtott be a 2009-es költségvetés tervezetéhez, amely szerint a BKV javára csoportosítanának át több mint 30 milliárd forintot a helyközi közlekedés, azaz a MÁV rovására.

A tárgyalások nyilvánosságra kerülése azért meglepő, mert tegnap a Pénzügyminisztérium szóvivője kategorikusan cáfolta, hogy a kormány megsegítené a közlekedési céget. Pichler Ferenc úgy fogalmazott: a kabinet álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a Fővárosi Önkormányzatnak kell finanszíroznia.

A közlekedési vállalat jelenleg több mint 80 milliárd forint adósságot görget maga előtt, az idén 20 milliárdos veszteséggel számol. A BKV évente 130 milliárd forintból gazdálkodik, ennek a felét fizetik a jegyek és bérletek megvásárlásával az utasok, az állam tömegközlekedési normatíva címén nagyjából évi 30 milliárdot ad a cégnek.

A tulajdonos főváros évek óta csak a nagyobb fejlesztésekre ad pénzt; a működésre egyetlen fillért sem utal át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Putyin menesztette Sojgut, zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Putyin menesztette Sojgut, zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×