eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Közel 3 százalékos reálbércsökkenéssel számolnak

Képviselői módosító indítvány formájában kerül a parlament elé a pénzpiaci válság miatt átdolgozott új költségvetési tervezet - mondta a pénzügyminiszter.

Veres János az Országos Érdekegyeztetési Tanács plenáris ülésén közölte: a javaslatban 2009-re 1 százalékos GDP-csökkenés mellett 4,5 százalékos infláció szerepel.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy az új makrogazdasági pálya szerint a háztartások fogyasztása 3,1 százalékkal, a reálbérek 2,7 százalékkal csökkennek jövőre, a beruházásoknál 0,9 százalékos visszaesés várható, miközben az export 3,9 százalékkal nő.

Veres János hozzátette: a korábban tervezettnél 400 milliárd forinttal lesz kevesebb az államháztartási kiadás, így 2009-ben az eredmény szemléletű GDP-arányos hiány 2,9 helyett 2,6 százalék lesz.

Veres János beszámolt arról is: a kormány két héten belül a parlament elé terjeszti azt a törvénymódosítási javaslatot, amely rögzíti azokat a feltételeket, amelyek alapján a pénzügyi szektor hozzáférhet a 20 milliárd euró összegű készenléti hitelkerethez. A pénzügyminiszter további részleteket nem árult el.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×