eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Festékpatronnal védhetők a bankjegykiadó automaták?

Ismét bankjegykiadó automatát loptak szerda hajnalban. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: Albertirsán drótkötéllel rángatták ki a falból az egyik bankjegykiadó automatát.

Az elmúlt években megszaporodott a pénzkiadó terminálok elleni támadás. Magyarországon több ezer úgynevezett bel-, és kültéri bankautomatát üzemeltetnek a pénzintézetek.

Magyarországon már 2001-ben is történek ilyen bűncselekmények, de akkor összesen két automatát fosztottak ki egy év alatt az elkövetők. 2002-ben egy, 2003-ban már három ilyen eset történt. 2004 és 2006 között összesen ötször próbáltak bankjegykiadó automatát lopni a fővárosban. Aztán tavaly már ötre emelkedett az ilyen esetek száma, de ekkor már nemcsak a fővárosban, hanem más nagyvárosokban is történek ilyen esetek. A módszer ugyanaz vagy hasonló: drótkötéllel és autó segítségével kiszakítják az automatát a helyéből. De volt olyan eset is, amikor a 400 kilogrammos szerkezetet egyszerűen kifeszítették és magukkal vitték az elkövetők.

Idén már tíz ilyen rablás fordult elő. A módszer annyiban változott, hogy az esetek egy részében robbantásos módszerrel fosztották ki az automatákat, például Vácott, Fóton és Budakeszin. Az esetek jelentős részében sikerrel jártak az elkövetők, de előfordult olyan is, hogy pénzkazettát nem tudták elvinni az elkövetők.

A legtöbb ilyen ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi időben senkit sem fogtak el bankautomaták fosztogatása miatt. Nemrég október elején a Pest megyei rendőrök elfogtak két fiatalt, akik a falból sikertelenül próbáltak meg kitépni egy automatát Tápiószőlősön.

De nemcsak Magyarországon, hanem más külföldi országokban is gyakran fosztogatnak automatákat. Csehországban az elmúlt egy évben ötven ilyen eset történt. Romániában évente általában ötven-hatvan, Németországban legalább száz hasonló bűncselekmény történik.

Az elkövetés módszerei országonként eltérőek: Csehországban plazmavágóval dolgoznak, ötven bűncselekményből tizenötöt ezzel az eszközzel követtek el. Romániában flexszel vágják
ki a páncélkazettát.

A bűnözők az elmúlt egy évben nagyjából 100 millió forintot vittek el ATM-ekből Magyarországon. Csehországban az automatákat olyan festékpatronokkal szerelték fel, amelyek azonnal elszínezik a pénzt, ha megmozdítják az ATM-et. A magyar rendőrség is kezdeményezte a bankoknál, hogy építsenek az ATM-ekbe ilyen biztonsági berendezéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×