eur:
388.61
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Kedden is gyengült a tőzsde és zuhant a forint - a nap hírei

A Budapesti Értéktőzsdén kedden ismét 10 százalék feletti mértékben gyengültek az OTP-részvények. A bankpapírok 10,1 százalékkal estek és 2650 forinton álltak záráskor. A papír forgalma a részvénypiac 26 milliárd forintot meghaladó forgalmából 19 milliárd forintot tett ki. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, amely 0,4 százalékos pluszban nyitott, zárásra 2,7 százalékkal maradt el a tegnapi záró értékétől.

A kormányfő szerint nem fenyeget bankválság

A miniszterelnök szerint Magyarországot nem fenyegeti egy, a nyugatihoz hasonló bankválság, az általános negatív hatásoktól azonban nem biztos, hogy meg lehet védeni az országot. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az általános bizalmatlanság, a hitelforrások szűkülése, a kamatok gyors emelkedése és a beruházások csökkenése nagyon gyorsan átterjedhet a reálgazdaságra. Hozzátette: a kormány egyrészt a pénzügyi válság elhárítására készül, másrészt a gazdasági lassulás hatásainak csökkentésére.

A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak

A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Orbán Viktor úgy vélte: a forinttal csak akkor lesz baj, ha nem sikerül megoldani a kormánnyal és a kormányfővel szembeni bizalmi válságot. A Fidesz elnöke, miután a Budapesti Értéktőzsde vezetőivel tárgyalt, arról is beszélt, hogy 10 milliárd eurós növekedési programra van szükség. Orbán Viktor a több mint egyórás találkozó után kérdésre válaszolva azt mondta: az elmúlt időszakban a kormány a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron mozgott volna 250 és 260 forint között, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.

Közös kezdeményezést tett az SZDSZ és az MDF

Ötpárti egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ és az MDF frakcióvezetője szerdára az adókérdésekről és a költségvetési kiadási maximumról - közölte a liberális párt ügyvivője. Horn Gábor azt mondta: a találkozón a nemzeti csúcson megfogalmazódott javaslatokat vitatnák meg. Az MSZP, a Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy részt vesz a találkozón.

Módosítaná a közoktatási törvényt az ÁSZ

Módosítaná a közoktatási törvény normatív támogatásokat szabályozó rendeleteit az Állami Számvevőszék. A testület az ágazat tavalyi gazdálkodásáról készített jelentésében közölte: a nonprofit szervezetek elszámolásai alapján a kormányzat mintegy 118 millió forintot indokolatlanul fizetett ki. A számvevők összehangolt hatósági és pénzügyi ellenőrzést javasoltak a kormánynak a 40 millió forintot meghaladó normatív támogatásban részesülő nem állami, nem önkormányzati, valamint a szakképzést folytató intézményfenntartók körében.Még idén román-magyar megállapodás lehet a Nabuccóról

Még az idén aláírhatják a kormányközi megállapodást a Nabucco-projektről - közölte a román miniszterelnök Szegeden. Calin Tariceanu a magyar-román kormányülésen stratégiai fontosságúnak nevezte a két ország gáz- és villamosenergia-hálózatainak összekötését. A találkozón a két állam közös nyilatkozatot fogadott el az unió klíma- és energiacsomagjáról. A negyedik együttes kormányülésen a többi között a Bécs-Budapest-Bukarest gyorsvasútról, valamint a két ország közötti autópályáról is tárgyaltak.

Hiller: Több személycsere már nem fér bele Pécsett

Az oktatási és kulturális miniszter szerint több személycsere már nem fér bele a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozat előkészületeibe. Hiller István arra a kérdésére, hogy mindössze 14 hónap van hátra a rendezvényig és még egyetlen nagyberuházás sem kezdődött el, azt válaszolta: a fejlesztéseket Európa szinte minden eddigi kulturális fővárosában az adott évben adták át.

Hitelgaranciával segíti a szaktárca a baromfitenyésztőket

Tiltakozó demonstrációt tartott a Zalabaromfi baromfifeldolgozó vállalat beszállítóinak mintegy 30 képviselője Budapesten. A feldolgozók tárgyaltak a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel is. Gráf József azt mondta: a tárca 1 milliárd forintos államilag garantált hitelt kíván nyújtani a termelőknek a baromfi állomány felszámolásához. Közben a Zalabaromfi cégcsoport bejelentette, hogy csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a dolgozókat és nem indítják újra az üzemet.

Független Rendészeti Panasztestület 194 panaszt kapott

Április óta 194 panasz érkezett a Független Rendészeti Panasztestülethez - közölte a testület elnöke. Kaltenbach Jenő elmondta: eddig 109 ügyet vizsgáltak meg, és 64 esetben állapítottak meg rendőri intézkedéshez köthető jogsértést. Az elnök azt mondta: a 64 ügy közül 31-nél súlyos alapjogsérelmet tártak fel; ezeket az eseteket továbbították az Országos Rendőr-főkapitánysághoz.

Újratemették Janus Pannoniust

Mandulafa-ültetéssel tisztelegtek a közéleti személyiségek Janus Pannonius előtt, újratemetésének napján Pécsett. A humanista költőt a székesegyház altemplomában helyezték végső nyugalomra. - A költő csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor találták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×