eur:
390.18
usd:
365.64
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fidesz: évi 400 milliárdba kerül az adófizetőknek a kormány működése

A Fidesz szerint évi 400 milliárd forintba kerül a magyar adófizetőknek a Gyurcsány-kormány működése. Balsai István azt mondta: Magyarország kétszer akkora kamatot fizet a felvet hitelekre, mint Csehország.

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője örömmel nyugtázta, hogy tegnap a Parlament először vette napirendre a Fidesznek a Költségvetési Tanács felállítására vonatkozó javaslatát, amelyet 2006 óta már 47-szer terjesztettek be.

A büdzsé kiadási oldalát szabályozó testületnek három nem díjazott tagja lenne: az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint egy, az államfő által felkért közgazdász. Balsai István elmondta: ugyan napirendre került a kezdeményezésük, de az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának masszív kormánypárti többsége hétfőn nem tartotta ezt általános vitára alkalmasnak.

Hozzátette: a miniszterelnök hiteltelen politikája 400 milliárd forintos plusz kiadást jelent a választópolgároknak. Az államháztartás egyensúlyát biztosító kölcsönökhöz ugyanis Magyarország 8 százalékos kamattal jut hozzá, miközben Csehország csak 4 százalékot fizet.

Az ellenzéki képviselő közölte: a hitelességi válsággal küzdő Gyurcsány Ferenc a szombati nemzeti csúcson még támogatta a Költségvetési Tanácsot, de akkor még nem tudták, hogy nem ezt, hanem az MSZP és az MDF közös támogatásával benyújtott tervezetet.

Ez egyébként az SZDSZ adóreform-alapra vonatkozó elképzeléseit úgy módosítaná, hogy "a kivetítés szerinti megtakarításnak megfelelő adócsökkentést" a kormánynak három évre előre kell a parlament elé terjesztenie. A módosító indítványban kezdeményezik mind a Fidesz által javasolt költségvetési tanács, mind a közpénzügyi törvénycsomagban szereplő költségvetési hivatal létrehozását.

A Fidesz szerint ez egy megkettőzött, pénznyelő kormányzati hivatal lenne, így nem tudják a szocialisták és a demokrata fórum javaslatát támogatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×