eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Start Plusz: annak is lehetetlen kiváltani, aki jogosult

Magyarországon eddig mintegy 15600-an váltották ki az úgynevezett Start Plusz kártyát, amelynek tulajdonosa után járulékkedvezményre jogosultak a munkáltatók. A tapasztalatok alapján azonban a kártya kiváltása nehézkes, a rendelet pedig sok kismama számára nem egyértelmű.

Nem jogosult a Start Plusz kártyára az a kismama, aki munkaviszonyban volt, amikor gyereket vállalt, és szülés után is ugyanoda megy vissza dolgozni. Ez esetben ugyanis nem számít álláskereső kisgyermekesnek, és a Start Plusz kártyával az állam kizárólag a regisztrált munkanélküliek és az állással nem rendelkező kismamák elhelyezkedését akarja segíteni.

A munkáltató különböző járulékkedvezményeket kaphat, ha munkanélküli kismamát vagy tartós munkanélkülit foglalkoztat.

"Ez a program a munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetűeket hivatott segíteni, elsősorban azokat, akik a szülést vagy a gyermeknevelést követően olyan helyzetben vannak, hogy nincs hová visszamenniük. Az olyan kismamák pedig, akik rendelkeznek munkaviszonnyal, nem esnek bele ebbe a hátrányos helyzetű célcsoportba" - hangsúlyozta Fodróczi Kármen, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársa, a Start Plusz kártya menedzsere.

Az a kismama azonban, aki gyeden van, tehát nem munkanélküliként vállalt gyereket, ám új munkahelyet szeretne, miután gyermeke az 1 éves kort elérte, elvben jogosult a kártyára. A gyakorlat ugyanis mást mutat, mondta az InfoRádió egyik érintett hallgatója.

"Először is le kellett mondani a gyedet, és megigényelni a gyest - erre azonban legalább egy 2-3 hónapot kell várni. Kaptunk egy nyomtatványt, miszerint az igénylésünket a gyesre benyújtottuk. Ezután átmentünk az APEH-hoz, ahol szerettük volna megigényelni a Start Plusz kártyát, de hosszas sorban állás után közölték: még egy igazolás szükséges az Államkincstártól."

Az Államkincstár a gyes folyósításáról szóló igazolást nem tudta kiállítani, hiszen a határozathozatalig három hónap is eltelhet. Ezért újra vissza kellett mennie a kismamának az APEH-hoz, ahol tájékoztatták őt, hogy nem fogja megkapni a Start Plusz kártyát a szükséges igazolás nélkül.

Oda-vissza küldözgetik a kismamákat

Az APEH fiókirodájából újra visszaküldték a kismamát az Államkincstárhoz, hogy szerezzen be papírt arról, hogy folyósítanak számára gyest. Az oda-vissza küldözgetés azonban eredménytelen maradt.

A Start Plusz kártyát tehát annak is nehézkes, gyakran lehetetlen kiváltani, aki a rendelet szerint arra jogosult. Ám sokan azt is sérelmezik, hogy a kártyával járó járulékkedvezmény csak az álláskereső kismamákra vonatkozik, pedig a kisgyermek sokszor eleve vörös posztó a főnökök szemében a terhelést és túlórát szívesebben vállaló, gyermektelen munkaerőhöz képest.

Az esélyegyenlőséget tehát éppen az jelentené, ha a kártyakedvezményt minden kismamára kiterjesztenék, ösztönözve ezzel a munkáltatókat.

Arra a kérdésre azonban, hogy mi az oka a gyes negyed évig is elhúzódó ügyintézésének, a Magyar Államkincstár az InfoRádió többszöri megkeresésére sem adott választ.

Karsai Ákos, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóreferense az InfoRádiónak elmondta: az a kismama, akinek a Start Kártya igénylését végül elutasítja az APEH, ráadásul a Magyar Államkincstár miatt hónapokig semmilyen jövedelmet - gyedet már nem, gyest még nem - kap a gyermeke után, annyit tudnak tanácsolni, hogy igényleje újra a Start Plusz kártya miatt lemondott gyedet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×