eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kergetőzés helyett bekerítik a randalírozókat - lapszemle

A szélsőséges csoportok a korábbiakhoz képest több helyszínen tartanak rendezvényeket október 23-án, amire a rendőrök a korábbiakhoz képest új módszerekkel is válaszolhatnak - olvasható a Népszabadságban.

A napilap rendőrségi források alapján úgy tudja, nálunk is azt a módszert készülnek alkalmazni a randalírozó tüntetőkkel szemben, amit számos más államban is: nem "kergetőznek" a rendbontókkal, hanem bekerítik őket. Ezt követően mindenkit igazoltatnak, s egyenként engedik útjukra őket, ha viszont valakit konkrét törvénysértés elkövetésével gyanúsítanak, azt azonnal őrizetbe veszik. Eddig 80 fővárosi rendezvényt jelentettek be október 22-28 között.

Ígérete ellenére a kormány nem hajtotta végre a 3,6 milliárd forint forrásigényű korrekciót a gyógyászatisegédeszköz-ellátásban - írja a Magyar Nemzet. A szakmai egyeztetések nélkül 2006-2007 folyamán bevezetett, és az azóta csak részben visszavont megszorító intézkedések eredményeként mára harminc százalékkal csökkent a közgyógyellátottak száma, a támogatás pedig húsz százalékkal kevesebb, mint két éve. A betegek jelentős része a megemelkedett térítési díjak miatt nem váltja ki a felírt terméket, a hazai gyártók és kereskedők pedig a túlélésért küzdenek.

A jelenlegi válságot megelőző gazdasági fellendülés áldásaiból korántsem részesültek egyenlően a gazdasági szereplők, jóllehet a pénzügyi mentőövek költségeibe most mindenkinek be kell szállnia - mutat rá a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jövedelmi különbségeket vizsgáló elemzése, amelyet a Világgazdaság közöl. Az 1990-es évek eleje és a 2000-es évek közepe között átlagosan 70 százalékkal nőtt a legjobban és a legrosszabbul kereső tíz százalék közötti jövedelemkülönbség. E jelenség egyik fő okaként a pénzügyi globalizációt nevezi meg az ILO. A szervezet szerint ez ahelyett, hogy a termelékenységet és a foglalkoztatást növelte volna, a gazdasági labilitást fokozta csupán, amely a legalacsonyabb jövedelműeket érintette a legérzékenyebben.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő a MÁV Zrt. "BBB mínusz" hosszú távú és "A-3" rövid lejáratú besorolását pénteken negatív előjellel figyelőlistára tette. Korábban a Moody's által BAA1-es minősítést kapott MÁV Zrt. 75-100 milliárd forint értékben euróalapú tervez kötvényt kibocsátani. A vasúttársaság korában azt közölte, hogy úgy számoltak: az instrumentumok futamideje 15 év lehet, s olyan beruházásokat akarnak ebből finanszírozni, amelyek a futamidőn belül megtérülnek. A cég egyébként már bő egy éve dolgozik a kötvénykibocsátáson, de részleteket nem árult el az előkészületekről.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×