eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nemzeti csúcs: az állam feladata a pénzügyi biztonság megteremtése

Volt jegybankelnökök a gazdasági növekedés és a versenyképesség javítása érdekében a költségvetési kiadások lefaragása mellett adó- és járulékcsökkentést szorgalmaztak a szombati nemzeti csúcson. Az állami számvevőszék elnöke szerint az állam legfontosabb feladata a biztonság megteremtése.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerint az állam legfontosabb feladata a biztonság megteremtése. Mint mondta: hiteltelen és értelmét veszti mindaz, amit ma teszünk, ha lemondunk a hosszú távú gondolkodásról. Kovács Árpád a nemzeti csúcson elmondott beszédében a közpénzügyi szabályozás megalkotását sürgette.

Bod Péter Ákos korábbi jegybank elnök szerint a jelenlegi válság rávilágít arra, hogy milyen keveset tanult az ország a múlt tapasztalataiból, a tanulság pedig az, hogy nem lehet jóléti fordulatot hitelből csinálni.

Surányi György volt jegybank elnök szerint vannak pillanatok, amikor higgadt, határozott, széles összefogáson alapuló döntések kellenek, ez a mostani pedig egy ilyen pillanat. Szerinte egyelőre csupán a tőkepiacok válságát látni, de messze vagyunk még attól, hogy ennek reálgazdasági következményeit érzékelni lehetne.

Surányi György szerint a válságot az okozta, hogy az elmúlt 10-15 évben rendkívül laza jövedelmi és fiskális politika folyt a világ számos országában, többek között az USA-ban és Nagy-Britanniában. Magyarországon 2001-től volt tapasztalható felelőtlen osztogatáson alapuló gazdaságpolitika. Surányi György épp ezért nem ért egyet azzal, hogy a válság miatt félre kell tenni mindent, és csupán a költségvetés kiegyensúlyozására kell törekedni.

Szerinte hozzá kell nyúlni a költségvetési kiadásokhoz, ezzel megteremteni a fedezetét az adó és járulékrendszer olyan átalakításának, amely a növekedést szolgálja. Hozzátette: mindez a következő 1-1,5 évben az ország minden lakójától komoly anyagi áldozatot fog követelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×