eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ágh: "A nemzeti csúcs után nem lesz gond a költségvetés elfogadása"

Rövid távon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyan profitált a nemzeti csúcstalálkozóból, később azonban visszaüthet az, hogy a választások előtti másfél év mégsem lesz könnyebb az embereknek, ahogyan azt korábban ígérte a kormányfő - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila politológus.

Ágh Attila sikeresnek tartja a nemzeti csúcsot, de mint mondta: így nem folytatható a politizálás. Ez tulajdonképpen szimbolikus korporatizmus, tehát az ismert szakértők és politikusok, továbbá az elismert érdekképviseletek összejönnek, hogy elindítsanak egy folyamatot. Mindez legitimálja önmagát, de önmagát nem ismételheti - vélekedett.

A Fidesz nagyon kelletlenül érkezett erre a nemzeti csúcsra: nem tudtak kitérni előle, de nem is érezték sajátjuknak. Orbán Viktor úgy beszélt, mintha egy politikai nagygyűlésen lenne a hívei előtt. Ez Ágh Attila szerint nagy tévedés volt.

Gyurcsány Ferenc szempontjából rövid- és középtávon "nagyon pozitív" hatású lesz a rendezvény, de hosszabb távon nyitottá teszi ezt a kérdést - mondta a politológus. Most fel lehet mutatni a válságkezelői képességet, amivel félre lehet tolni bizonyos korábbi feszültségeket, amelyek az SZDSZ, vagy MDF és a kormányfő között alakultak ki.

Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az a modell nem következhet be, amely arra épített, hogy a választások előtti másfél évben fellendülés következik be, és majd ez segíti Gyurcsány Ferencet a kampányban. A kormányfőnek tehát hosszabb távon egy új stratégiát kell felépítenie - fogalmazta meg Ágh Attila.

Hozzátette: a szombati rendezvény után ugyanakkor nyilván elfogadja a költségvetési törvényt a parlament, ez tehát nem fogja a kisebbségi kormányt megrendíteni.

A munkaadók és a munkavállalók besoroltak egyfajta takarékossági program mögé - ez is siker rövid távon, hívta fel a figyelmet Ágh Attila. A baloldali kormány ezzel bizonyos tabukat feladott a válságkezelés sikere érdekében.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×