eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Semjén: "A válságtól és a kormánytól is meg kell védeni az embereket."

Az MDF egyebek mellett a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek befagyasztásával kezelné a válságot, míg az SZDSZ ismét a költségvetési kiadások csökkentését javasolta az Akadémia épületében zajló nemzeti csúcson. A KDNP összefogást sürgetett a kormány tervbe vett megszorításaival szemben.

A kereszténydemokrata pártelnök kijelentette: össze kell fogni az értelmetlen megszorítások ellen, az adócsökkentés érdekében.

Nem fogjuk hagyni, hogy a kormány a bérből és fizetésből élőkkel, a családokkal és az idős emberekkel fizettesse meg a saját alkalmatlanságának árát - hangsúlyozta Semjén Zsolt. Hozzátette: nincs olyan ország, amely ilyenkor csak megszorításokban gondolkodna.

A politikus úgy fogalmazott: nemcsak a válságtól, hanem a kisebbségi kormánytól is meg kell védeni az embereket.

Semjén Zsolt elmondta: a szocialisták alkalmatlan gazdaságpolitikája nélkül ma már euróval fizethetnénk, így Magyarország nem lenne ilyen kiszolgáltatott a válsággal szemben.

Hárompontos javaslat

Az SZDSZ elnöke három pontban foglalta össze a nemzeti csúcsértekezleten a liberálisok javaslatát, amely szerint csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, be kell vezetni a költségvetési plafont és meg kell reformálni az adórendszert.

Fodor Gábor szerint már idén elengedhetetlen a költségvetési kiadások csökkentése, a hiány 3 százalékhoz való közelítése.

Hangsúlyozta: pártja nem hajlandó lemondani az adóreformról, mert az az ország érdekét szolgálja.

Befagyasztana a fórum

Az MDF egyéves válságkezelési programot javasol, melynek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíj kifizetését, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

A párt elnöke a politikai bizalom visszaszerzése érdekében azt javasolja, hogy 2008. november 1-től minden parlamenti képviselő, miniszter, államtitkár, illetve a miniszterelnök, és a köztársasági elnök a havi fizetésének felét magyar részvények vásárlására költse, így minden politikus saját zsebén keresztül is érdekelt lesz a válságkezelésben.

További MDF-es kezdeményezés, hogy az Országgyűlés alkossa meg az új pártfinanszírozási törvényt, hogy radikálisan csökkenjen "az évi legalább 200 milliárd forintos összeg", amely a korrupció miatt folyik el.

Dávid Ibolya hozzátette: 2010. január 1-jétől be kell vezetni az adóreformot, az egykulcsos adót, amit egyszeri adóamnesztia egészítene ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×