eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: a megszorítások ellen kellene összefogni

A szocialista kormányt tette felelőssé az ország jelenlegi nehéz gazdasági helyzetéért a nemzeti csúcson a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hangsúlyozta: a szocialisták ismét megszorításra készülnek, az ország felemelkedéséhez azonban növekedési programra van szükség. A pártelnök szerint a Nemzeti Csúcs összehívásával a kormány beismerte: egyedül képtelen a válság kezelésére.

A Fidesz-elnök a tanácskozásról azt mondta, hogy az előkészítetlen, ötletszerű és átgondolatlan. Orbán Viktor szerint a nemzetközi válság valódi oka az emberi gyarlóság, kapzsiság és nyerészkedés, a hazugság és a bizalom eljátszása.  A pártelnök szerint a Nemzeti Csúcs összehívásával a kisebbségi kormány legalább végre ország-világ előtt beismerte: egyedül képtelen a válság kezelésére.

A volt kormányfő kifejtette: Magyarország ma egy legyengített, tönkretett, nyakig eladósított ország, de erről nem a polgárok, hanem a szocialisták felelőtlen politikája tehet. Adóemelések, növekvő államadósság és munkanélküliség, megrendült szociális biztonság - sorolta a válság tüneteit.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a válságot nem lehet kivédekezni, ehelyett le kell győzni, hogy az ország megújulva kerüljön ki belőle. Hozzáfűzte: a krízis legyőzésére a vállalkozó szellemű polgárok képesek, ha egy új politika felszabadítja a kormány helytelen működése által eddig elfojtott energiákat. A politikus szerint az új programnak a növekedést kell a középpontba állítania, a gazdaság élénkítésére, az adók csökkentésére van szükség, ahelyett, hogy az emberekre hárítják a válság következményeit.

Ehhez képest egy megszorító csomag van készülőben, a miniszterelnök pedig azért változott hirtelen kezesbáránnyá a fasisztázó, vádaskodó, gyűlölködő és acsarkodó vezetőből, hogy lenyelesse az országgal a békát, azaz a megszorításokat - fogalmazott a pártelnök. Hozzátette: a megszorítás a szocialisták csodapirulája, mint amilyeneket zugárusoknál kapni, és egyaránt "jó" fogyásra és hajhullás ellen.

A korábbi miniszterelnök hangsúlyozta: össze kell fogni a kormány által tervezett megszorító csomag ellen, meg kell győzni a parlamenti képviselőket arról, hogy utasítsák azt el.

Hozzátette: az adócsökkentés önmagában nem elegendő, politikai változásra van szükség. Orbán Viktor szerint a szocialista kormányzás - egyebek mellett a hitelességvesztés miatt - évente 400 milliárd forintba kerül az országnak, a kétgyermekes családoknak 160 ezer forintba. Ha a szocialisták távoznak, ennyit takarítanak meg az országnak - jegyezte meg.

A volt miniszterelnök azt mondta: át kell alakítani az adó- és járulékrendszer, vissza kell szorítani a korrupciót és a bürokráciát, növelni kell a foglalkoztatást. Úgy vélte: ha ezek teljesülnek, akkor létrejönnek az adócsökkentés feltételei, anélkül, hogy veszélybe kerülne a szociális biztonság és a pénzügyi egyensúly.

A korrupcióról kijelentette: nemzetközi elemzők szerint emiatt 200 milliárd forint közpénz megy veszendőbe. Hozzátette: az adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentése elemzők szerint három év alatt 7 százalékos növekedést generál. Kezdeményezte az uniós források átcsoportosítását, hogy a jelenlegi 3,5 százalék helyett a támogatások 30 százaléka jusson a kis és a közepes vállalkozásoknak.

Orbán Viktor leszögezte: a Fidesz csak az adó- és járulékrendszer, a foglalkoztatáspolitika, az oktatás, a politikai és kormányzati rendszer megreformálásában hajlandó együttműködni és összefogni.

Szólt arról is, mit nem szabad tennie a kormánynak: a válság terheit a családokra terhelni, felborítani a szociális egyensúlyt, elvenni a létbiztonság, az egészséges élet és a tanulás lehetőségét. Nem szabad elvenni az emberek maradék kedvét, erejét, hitét, és szembemenni az európai megoldásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×