eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány összefogást, Orbán növekedési programot sürgetett - a nap hírei

A kormányfő összefogást, a Fidesz elnöke növekedési programot szorgalmazott a nemzeti csúcson. Több mint 80 milliárd forinttal csökkenti az államháztartási hiánycélt a kormány átdolgozott költségvetési javaslata. Elfogadta a pekingi szereplésről szóló sportszakmai értékelést a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése. A nap hírei 2008. október 18-án, szombaton.

Cselekvési terv kidolgozását kezdeményezte a miniszterelnök a hitelválság esetleges negatív hatásainak mérséklésére. Gyurcsány Ferenc az általa összehívott nemzeti csúcstalálkozón azt mondta: a pénzügyi ágazattal összefogva olyan tervet készítenek elő, amely megakadályozza a devizahitelek törlesztő részletének drasztikus emelkedését, és átmeneti segítséget nyújtanának azoknak a diákoknak is, akiknek szülei a válság miatt bajba kerültek. A Fidesz elnöke megszorítások helyett növekedési program meghirdetését szorgalmazta a rendezvényen. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon politikai és gazdasági fordulatra van szükség. A Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy mindenkinek áldozatokat kell vállalnia az ország helyzetének stabilizálása érdekében. Simor András azt mondta: a pénzügyi válság kihívásaira hosszú távon az adhat megoldást, ha csökken a magyar gazdaság sérülékenysége, erősödik a tudatos kockázatvállalás, az ország bevezeti az eurót, és növeli a versenyképességet. Hangsúlyozta: adócsökkentésre szükség van, de csak a kiadások lefaragása után, emellett a tartós növekedés ára a jóléti kiadások jelentős mérséklése. Szintén az adóterhek mérséklésének elhalasztása mellett érvelt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Demján Sándor úgy vélte: a válság miatt fél évig nem lehet emelni a béreket, a költségvetés bevételeit pedig nem szabad újabb adóemeléssel növelni. A szakszervezetek képviselői azt szorgalmazták, hogy a profit és a piac mindenhatósága helyett, a munkavállalókat, és az esélyegyenlőséget állítsák a gazdaságpolitika középpontjába. A nemzeti csúcstalálkozón a parlamenti pártok vezetői mellett többek között közjogi méltóságok, a jegybank jelenlegi és volt elnökei, önkormányzati szövetségek képviselői és szakértők vettek részt. Sólyom László köztársasági elnök távolmaradt az eseménytől.

Az első féléves adatok alapján továbbra is stabilnak tartja a magyar pénzügyi rendszert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi hitelválság hatására jelentősen növekedtek az ágazat kockázatai. A PSZÁF szerint az ügyfélhitelek állománya - a tavalyi első félévihez képest - több mint 20 százalékkal nőtt, emellett a banki ügyfélbetétek állománya is jelentősen bővült.

Több mint 80 milliárd forinttal csökkenti az államháztartási hiánycélt a kormány átdolgozott költségvetési javaslata, amelyet most nyújtottak be az Országgyűlésnek. Az új tervezet 895,1 milliárd forint deficittel számol jövőre; ez 80,8 milliárddal kisebb a visszavont előterjesztésben szereplőnél. A módosított költségvetési tervezetben jövőre a várt 3 százalék helyett 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kabinet, az infláció pedig 3,9 százalékos lehet.

Nyolc százalékkal kevesebb jut sportra az új költségvetésben az eredetihez képest, ezen belül ugyanakkor sportegészségügyre 50, utánpótlásra pedig 34 százalékkal többet fordíthatnak, mint az idén. Erről Gyenesei István, sportért felelős önkormányzati miniszter beszélt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén, ahol elfogadták a pekingi szereplésről szóló sportszakmai értékelést. A jelentés szerint 4 alapvető probléma befolyásolta a teljesítményt: az egyesületi rendszer folyamatos leépülése, az edzők és sportszakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülésének alacsony szintje, a szűk pénzügyi források és azok kedvezőtlen időbeli elosztása, valamint a sporttudományos és sportegészségügyi háttér hiányosságai. A MOB január 10-én tartja tisztújító közgyűlését.

Budapesten a köztársasági elnöki palota előtt tüntettek a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház funkcionális privatizációja ellen tiltakozók. A magukat egri kórházvédőknek nevező demonstrálók petíciót juttattak el az államfőnek. Ebben úgy fogalmaznak: a Heves Megyei Közgyűlés döntése nemzet-, ember- és betegellenes, és attól tartanak, hogy összeomolhat az ellátás Egerben.

Javítási munkák közben megrepedt a Barátság kőolajvezeték a Pest megyei Ecsernél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a lakosság nem volt veszélyben. Dobson Tibor elmondta: a munkások a kedden megrongálódott olajvezetéket hegesztették, majd ezután nyomáspróba alá helyezték, amikor a cső megrepedt.

Németországban hivatalosan is kancellárjelöltté választották a szociáldemokrata párt berlini rendkívüli kongresszusán Frank-Walter Steinmeiert. A több mint 500 küldött hatalmas többséggel szavazott amellett, hogy a jövő őszi parlamenti választásokon a jelenlegi külügyminiszter legyen a kihívója a hivatalban lévő konzervatív kancellárnak, Angela Merkelnek.

Klagenfurtban végső búcsút vettek Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól, a Szövetség Ausztria Jövőjéért párt elnökétől. Az osztrák jobboldali-populista politikus gyászszertartásán 20-30 ezer ember vett részt. Az 58 éves Jörg Haider múlt szombaton vesztette életét egy autóbalesetben. A vizsgálatok során kiderült, hogy a politikus ittasan és a megengedett sebességet túllépve vezetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×