eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Életveszélyesek lehetnek a gyors kijózanodást ígérő szerek

Szinte az összes szakmai szervezet óv az alkoholsemlegesítőként hirdetett termékektől - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság cikke szerint veszélyesek lehetnek az alkoholsemlegesítőként hirdetett terméket, amelyek gyors, fél-egy órán belüli kijózanodást, a másnaposság elkerülését ígérik. Szinte az összes szakmai szervezet óv azonban ezektől a termékektől, mert hamis biztonságérzetet kínálnak, és vezetés előtti alkoholfogyasztásra buzdítanak, ami életveszélyes lehet.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet nemrégiben megjelent tanulmánya a szerek összetételét és árát megvizsgálva azt állítja: a reklámokban a fogyasztók szándékos megtévesztéséről lehet szó. A szerek hirdetései erősen túloznak, elképzelhető ugyanis, hogy az alkoholfogyasztást követő kellemetlen és szubjektív tüneteket az alkoholsemlegesítőként hirdetett termékek csökkentik, de ez a hatást bármelyik cukrozott itallal elérhető.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az egészségügyi miniszter megtagadta a segítséget a bajba jutott intézményektől. A kórházak adósságállománya az év végére megemelkedik és eléri a 68 milliárd forintot. Egy felmérésből kiderül, hogy az idei év közepére két milliárd forinttal csökkent a kórházak adósságállománya a tavalyihoz képest, de később meredek emelkedésnek indult. Egyes intézményeknél már kezelhetetlen az adósság.

Az egészségügyi miniszter azonban közölte: egyelőre ne számítsanak konszolidációra. Székely Tamás egy szakmai konferencián utalt arra, hogy a korábbi kórházi adósságrendezések sem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×