eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csak a fizetések szinten tartását ígérik

Csak a bérek szinten tartására lát esélyt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének vezetője ugyanakkor a nemzeti csúcstalálkozón azt mondta: a válság nem magyarázat a reálkeresetek csökkenésére.

Az MGYOSZ első embere kijelentette: a válságkezelési időszakban nem megvalósítható az adócsökkentés, ugyanakkor az a növekedés beindításhoz elengedhetetlenül szükséges.

A munkahelyek fennmaradása érdekében a nominálbérek szinten tartására, azaz a fizetések befagyasztására látunk esélyt, ennek egyformán érvényesnek kell lennie az állami és az önkormányzati szférára is - mondta Futó Péter.

Hozzátette: a válságot követő növekedés beindulásakor a reálbérek megőrzését látják biztosíthatónak.

A munkaadók a gazdaság iránti bizalom erősítése érdekében is megfontolásra javasolják az euró bevezetésére vonatkozó céldátum kijelölését - közölte az MGYOSZ elnöke.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke szerint nem halogatható az adócsökkentés, de ezt most nem lehet meglépni, mert egyik napról a másikra él az állam annak érdekében, hogy megőrizze fizetőképességét.

Demján Sándor szerint egyrészt kiadáscsökkentésre van szükség, másrészt fenn kell tartani a fizetőképességet, csak ezt követően jöhet az adócsökkentés. Hozzátette: a válság miatt fél évig nem lehet emelni a béreket.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt: le kell számolni a piac mindenhatóságával, és azzal, hogy az állam rossz gazda.

Borsik János kitért arra: a pénzügyi válság nem magyarázat a törvénysértésekre, az alacsony fizetésekre és a reálkereset csökkenésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×