eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vissza a valóságba - a nap legfontosabb hírei

A korábbinál lassabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számol az átalakított költségvetés; 2,3 százalékos mínuszban zárt a budapesti értéktőzsde irányadó indexe; novembertől vízummentesen utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - a nap hírei.

Elfogadta a kormány a módosított költségvetési tervezetet; a dokumentumot szombaton benyújtják a parlamentnek. A pénzügyminiszter elmondta: az új változat elkészítésénél a lehetőségek szerint figyelembe vették a gazdasági válság várható hatásait. Veres János közölte: a büdzsé tervezete a korábbi 3 helyett 1,2 százalékos GDP-bővüléssel számol, az inflációs előrejelzést pedig 4,3-ről 3,9 százalékra mérsékelték. A pénzügyminiszter azt mondta: a módosított törvényjavaslatban is 2,9 százalékos eredményszemléletű hiány szerepel. Hangsúlyozta: az egyensúlyt érdemi kiadáscsökkentéssel tartják fenn. Ez a szociális ellátás két tételét érinti; a családi pótlék emelése és a nyugdíjkorrekciós program januárról szeptemberre tolódik. Veres János elmondta: jövőre nem lesz adócsökkentés, de a tervezett adóegyszerűsítés nem marad el. A Fidesz szerint a kormány újabb megszorításokra készül, ami ellen össze kell fogni.

Mérséklődtek a napközbeni veszteségek a budapesti értéktőzsdén; a BUX 12.929 ponton zárt; ez 2,3 százalékos esés a csütörtöki záróértékhez képest. Az OTP-papírok 4,5 százalékos gyengüléssel 3.150 forinton zártak. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az OTP kereskedését nagyban befolyásolja a kedvezőtlen befektetői hangulat, illetve az, hogy stabilról negatívra változtatta a bank kilátásait a Standard and Poor's. Hozzátette: emellett több elemző drasztikusan csökkentette az OTP célárfolyamát. A Magyar Telekom-papírok értéke 2,3 százalékkal zuhant, a kereskedés végén 955 forintot értek. A Mol-részvények 3,8 százalékkal drágultak, az olajipari papír 11.000 forinton zárta kereskedést. A Richter-papírok ára 7 százalékkal csökkent, a részvény 26.500 forintot ér. A forint árfolyama nem változott érdemben a budapesti bankközi devizapiacon egy euróért péntek délután 268 forint 70 fillért kértek.

Stabilról ismét negatívra rontotta Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója azt mondta: a döntés oka nem az, hogy aggódnak a költségvetési hiánycélok teljesítése miatt, hanem az, hogy változott a globális piac, és romlott a befektetői hangulat, ez pedig növeli a magyar adóskockázatot. David Heslam hangsúlyozta: nem lehet összehasonlítani az izlandi és a magyarországi helyzetet.

A globális válságról tárgyalt a Nemzetközi Pénzügyi Intézet ügyvezető igazgatójával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint Charles H. Dallara a pénzügyi krízist egy nyugatról indult problémaként jellemezte, amelynek okai nem a magyar gazdaságban keresendők. A nemzetközi szakember azt mondta: javasolni fogja partnereinek, hogy az amerikai és a nyugat-európai pénzügyi szektor stabilizálódása után segítsenek rendezni a helyzetet a közép-európai piacokon is. A kormányfő előzőleg vezető magyar gazdasági szakemberekkel találkozott. Gyurcsány Ferenc az egyeztetés után azt mondta: most a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása az elsődleges feladat Magyarországon.

Továbbra is bővül a banki hitelnyújtás, ezen belül a devizahiteleké is, ám a jövőben várhatóan csökken a kereskedelmi bankok svájci frank alapú hiteleinek aránya a forint és az euró alapú hitelek javára. Ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet a jegybank és a hét vezető magyar kereskedelmi bank képviselőinek megbeszélése után adtak ki.Ezentúl minden, kifejezetten a csecsemőknek és gyermekeknek szánt összetett élelmiszer importja tilos Kínából - jelentette be az országos főállatorvos. Süth Miklós elrendelte azt is, hogy vizsgálat nélkül azonnal ki kell vonni a forgalomból minden, Kínából származó ilyen jellegű terméket, és ezeket haladéktalanul meg kell semmisíteni.

Az Egyesült Államok újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjeszti a vízummentes beutazás lehetőségét. Ezt George Bush amerikai elnök jelentette be Washingtonban. Az érintett államok, Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Dél-Korea már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz. Az utolsó szükséges, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást október 2-án írták alá Budapesten. Az egyezmény megkötésével évente 70-100 ezer magyar állampolgár utazhat egyszerűbben az Egyesült Államokba.

A rendszeres mérések kezdete óta az idei a legmelegebb ősz az Északi-sarkon. A sarkvidéki hőmérséklet öt Celsius fokkal magasabb, mint a sokéves őszi átlag; a térségben példátlan mértékben emelkedik a tengervíz szintje. A sarkvidék állapotát harmadik éve monitorozó 46 tagú nemzetközi kutatócsoport közölte: az Északi-sarkvidéken ma 34 százalékkal kisebb tengerfelületet borít jég, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlagában.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×