eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Összevontan jöhet létre a költségvetési hivatal és a tanács

Már jövőre 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatna az MSZP és az MDF közös közpénzügyi módosító javaslatában szereplő költségvetési hivatal, amely mellett a fideszes kezdeményezésű háromfős költségvetési tanács is működne; ennek tagjai viszont díjazás nélkül látnák el munkájukat.

Az MSZP és az MDF pénteken nyújtott be közös módosító javaslatcsomagot az SZDSZ költségvetési kiadási plafontörvényéhez; a két frakció az indítványban azt is kezdeményezi, hogy egyszerre hozzák létre a Fidesz által javasolt költségvetési tanácsot és a közpénzügyi törvénycsomagban szereplő költségvetési hivatalt.

A hivatal feladatkörébe tartozna a többi között a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal összefüggő módszertani ajánlások megfogalmazása. A szervezet emellett megbecsülné, hogy az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslatoknak és módosító indítványoknak milyen költségvetési hatásai vannak.

Közben Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök úgy nyilatkozott: az MSZP és az MDF közös módosító javaslata a költségvetési plafontörvény tervezetének éppen a lényegét húzná ki, ami elfogadhatatlan.

A Fidesz is azt közölte, hogy nem ért egyet az MSZP és az MDF módosító indítványával, egyben saját javaslatról számolt be. A legnagyobb ellenzéki párt elképzelése szerint a 2009-es költségvetés kiadási főösszege az ideihez képest legfeljebb a várható infláció és a várható bruttó hazai termék reálnövekedése felének együttes százalékos értékével növekedhetne.

Az eredeti SZDSZ-es javaslat azt mondja ki, hogy jövőre nem emelkedhet ez a főösszeg. (Az idei költségvetésben ez az érték 9.017 milliárd forint volt.)

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×