eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nemzeti csúcs: egységkormány vagy baráti találkozó?

Azzal a szándékkal kezdeményezte a szombati nemzeti csúcsot a miniszterelnök, hogy a résztvevők közösen gondolhassák végig, milyen hosszú és rövid távú teendők vannak a pénzügyi válság kapcsán. A tanácskozást a szakértők többsége jogilag értelmezhetetlennek és Gyurcsány Ferenc saját politikai helyzetének megerősítésének tartja.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása alapján a nemzeti csúcsra 61 meghívót postáztak. Meghívást kapott többek között az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke, a parlamenti pártok jelenlegi elnökei, frakcióvezetői, az Európai Parlament delegációvezetői.

A meghívottak között vannak továbbá a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltató és munkavállalói szervezetei is.

Szinte minden szakértő egyetért abban, hogy a folyamatosan a parlamenti demokrácia fontosságát és elsőrendűségét valló Gyurcsány Ferenc nem a törvényhozás keretei között akar egy olyan ügyet megvitatni, amelyet elsősorban a kormányának, valamint az Országgyűlésnek kell kezelnie.

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint csak idén már négy különböző Gyurcsány Ferencet láthattunk, elképzelései nagyon gyakran változtak. "Hangsúlyoznám, most is ugyanaz a célja, mint korábban: a politikai túlélés" - fogalmazott.

A miniszterelnök kezdeményezésével megfogta az ellenzéket - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány igazgatója. Giró-Szász András úgy vélte, Gyurcsány Ferencnek politikai szempontból jól jött a pénzügyi válság. "Azt gondolom, kommunikációs szempontból a miniszterelnök a legtöbbet hozta ki ebből" - vélekedett.

A Vision Consulting igazgatója úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben valódi cselekvésre van szükség. De, hogy ez mi, azt csak utólag tudhatjuk meg. Török Gábor közölte: nincs olyan tétel, hogy a válság megerősíti a hatalmon lévőket.

"Nem a szakértői jelleg a lényeg"

"Ha valaminek lehet ezt nevezni, akkor inkább nemzeti egységkormány, ahogy most látom. Tehát nem a szakértői jellege a lényeg, hanem a politikai elemnek a megjelenése" - mondta.

Bauer Tamás közgazdász azt állítja, hogy a szilárd parlamenti demokráciákban is voltak a nemzeti csúcshoz hasonló összejövetelek. "Azt gondolom, hogy nem okoz nagy károkat. Az, hogy ha bárki azt mondja, hogy nem engedhetünk újabb sarcokat, annak nagyobb a kára" - jelentette ki.

Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára szerint kormányváltásra van szükség, olyan új kabinet kell, amely az ország gazdaságának rendbehozatalára szerződik. "A nemzeti csúcs pedig ezzel szemben egy... hát alkalom arra, hogy régi ismerősök találkozzanak, és eszmét cseréljenek arról, hogy az időjárás milyen változékony".

A nemzeti csúcsot most szombaton 10 órától a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezik, várhatóan legkésőbb 17 óráig tart majd. A találkozó levezető elnöki szerepét az MTA jelenlegi és korábbi elnökei vállalták.

A tervezett program szerint Pálinkás József néhány mondatos bevezetője után Szili Katalin házelnök rövid megnyitóbeszédet mond, ezt követően a Magyar Nemzeti Bank elnöke, illetve a pénzügyminiszter rövid tájékoztatást tart arról, hogy a kormány, illetve a jegybank mit tett eddig a válság hatásainak csökkentése érdekében.

Ezt követően a pártelnökök felszólalásaira kerül sor, parlamenti erősorrendjüknek megfelelően, 15-15 perces időkeretben. Ez az időkeret a párt elnöke, frakcióvezetője, illetve az európai parlamenti delegációvezetője között szabadon felosztható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×