eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bölcskei Gusztáv: Egyre többen támogatják az egyházakat

Bár kevesebben járnak templomba, az egyházak támogatottsága nem csökken - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: Magyarországon átalakult a vallásgyakorlás.

A Magyarországi Református Egyház munkájának megbecsüléseként értékeli Bölcskei Gusztáv püspök, hogy 2003 és 2008 között 40 százalékkal emelkedett az adójukból az egyházat támogatók száma.

Mint mondta, bár egy nemrég készült vallásszociológiai felmérés szerint egyre kevesebben gyakorolják a vallást nap mint nap, mégis igény van a munkájukra, és ezt sokan támogatásukkal is kifejezik.

A felmérés kapcsán arra is rámutatott: a vallásosság tekintetében egyre kisebb a különbség a falusi és a városi lakosság között. Míg korábban a városiak egyházhoz való kötődése lazább volt, az olló bezárulóban van.

A püspök ennek okát abban látja, hogy a magyar vidék sokkal nagyobb átalakuláson ment át a városi, a falu sokkal inkább megszenvedte az elmúlt fél évszázadot, mert közösségei elveszítették a hagyománytisztelő életformájukat. A falusi közösségek erőszakos szétverése rányomták bélyegüket a vallásosságra is.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×