eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Veres János: 2009-ben 2 százalék alatt lesz a gazdasági növekedés

Jövőre két százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a kormány - mondta Veres János pénzügyminiszter a költségvetési törvényjavaslat újratervezéséről az MSZP soron kívüli ülése után. Korábban a kormány 3 százalékos GDP-növekedést tervezett 2009-re, de a miniszter közölte, készítenek "egy abszolút pesszimista modellt" is arra az esetre, ha a növekedés a két százalékot sem érné el.

Arra a kérdésre, hogy csak a tartalékokból lehet-e csökkenteni az idei évre tervezett hiányt, Veres János azt mondta, hogy az nemcsak azokból, hanem az év hátralévő részére tervezett, de meg nem valósítandó kiadásokból is csökkenhető.

E tételekről konkrét példát nem mondott, mert nem született még ezekről döntés. "Szemben az ellenzéki állításaival, itt nem luxuskiadásokról van szó, hanem olyan kiadásokról, amelyek az államháztartás ez évi működése szempontjából és esetleg a jövő év megalapozása szempontjából fontosak lettek volna" - közölte.

Veres János szerint semmi sem tabu, és biztos lesznek olyan tételek, amelyeket az MSZP-nek is újra kell értelmezni.

Elmondta, hogy mindenképpen jobb lesz a 2008-as költségvetési hiány a várt 3,8 százaléknál. Ezt készítik elő a hétvégén is. Pénteken Gyurcsány Ferenc erre az évre 3,4 százalékos költségvetési hiánycélt jelölt meg az eredetileg kitűzött négy százalék helyett.

Arra a kérdésre, mit kell tennie, hogy csökkenjen a hiány 2009-ben, a pénzügyminiszter közölte, kiadásokat kell csökkenteni, de annak mértékét még nem tudta megmondani.

Október 20-ra készülhet el az új költségvetési törvényjavaslat, azaz amikorra a költségvetési expozét kell elmondani a parlamentben, kész lesznek azok a számítások, amelyek a módosításokat a benyújtott költségvetéshez képest tartalmazzák - közölte a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×