eur:
389.69
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét gázáremelés!

A Népszabadság információi szerint jelen állás szerint januártól 10 százalék alatti lakossági gázáremelés várható. A többi, hatósági árat fizető fogyasztó számára az ár valamivel e felett lesz. Annak ellenére, hogy a nemzetközi olajárak az utóbbi hónapokban jelentős mértékben estek, ez most nem "gyűrűzik be" a magyar gázárakba.

Az orosz-magyar árformula alapján ugyanis jelenleg a határon a hazai nagykereskedő, az E.ON ezer köbméterenként 540 dollár körüli összeget fizet az orosz Gazpromnak. Ez lényegében duplája a tavalyi tarifának. Ennek a hatását elnyújtottan érvényesítik a belföldi árakban. Noha a formula alapján a Gazprom még januártól is emel néhány százalékot, csak a gáz beszerzési árát alapul véve a következő, áprilisi ármódosításnál akár szinten is maradhat a lakossági gázár. Ezek az előrejelzések jóval alatta vannak egyes korábbi, januárra vetített szakértői becsléseknek.

A Magyar Nemzet írása szerint újabb, súlyos betegségre szedett gyógyszernek szűnhet meg az ingyenessége. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése szerint a HIV/AIDS kezelésére szolgáló orvosságokért is fizetni kellene, dobozonként 300 forintot. A készítményekhez továbbra is százszázalékos társadalombiztosítási támogatás járna, de a finanszírozási kategóriájuk megváltozna. Az egészségbiztosító szerint ez havonta 600 forintos kiadást jelentene, amit nem tartanak jelentősnek ahhoz képest, hogy egy páciens gyógyszereihez havonta átlagosan több mint 200 ezernyi támogatást adnak.

Az index.hu összeállításából kiderül, hogy Kőrösi Csoma Sándor másfél évet húzott le egy hegycsúcson épült tibeti erődben, hogy összeállítsa a világ első tibeti-angol szótárát. Azóta eltelt 185 év, a megrongálódott erődöt magyar építészek restaurálják a világ végén, munkálatok az épület felmérésével kezdődtek. Kiderült, hogy a 300 éves, háromemeletes palota kritikus állapotban van. Az épületet többször átépítették, kiegészítették, így nehéz megállapítani, hogy a palota mely részét lehetne eredetinek nevezni. Az építészek egyébként elképzelhetőnek tartják, hogy a Csoma szoba sem teljesen eredeti, annak falait még Baktay Ervin érkezése előtt átépíttette a jelenlegi király nagyapja. Mivel a Himalája szélsőséges időjárása miatt egy évben csak három hónapot lehet dolgozni, idén az épület kritikus pontjait javították ki.

A Világgazdaság szerint, miközben meghaladja a 60 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap szufficitje, nincs fedezet a kórházak dolgozóinak 13. havi bérére. A juttatást ugyan megkapják a dolgozók, ám az 19 milliárddal megkurtította a gyógyításra fordítható pénzt. A kórházszövetség forráspótlást sürget, mivel a tb által finanszírozott gyógyítás korlátozása miatt sok intézmény súlyos veszteségeket görget, hitelt vesz föl, átütemezi számláinak kifizetését.

A Napi Gazdaság figyelmeztet: egyre lejjebb kell adniuk elvárásaikból az ingatlaneladóknak, ugyanis mind jobban tágul a rés az irányárak és a tényleges értékesítési árak között. A Balaton környékén, illetve a nagyobb dunántúli városokban nem ritka a 25-30 százalékos különbség, holott pár éve még 15-20 százalék volt a jellemző. Budapesten ennél enyhébb mértékben nőtt a rés.

A portfolio.hu arról ír, hogy a globálisan tomboló pénzpiaci válság következtében egyre többen aggódnak a befektetésük, illetve bankbetétjük miatt Magyarországon is. A lap szerint azonban nem kell aggódni, az európai országok egyöntetűen kiálltak a bankrendszer védelme mellett, és a politikai-gazdaságpolitikai döntéshozók hazánkban is megtesznek mindent azért, hogy ne alakuljon ki komoly probléma. A magyar piacon egyébként már csak azért sincsen gond, mert a jelentősebb piaci szereplők kivétel nélkül hatalmas európai és amerikai anyavállalattal rendelkeznek, melyek csődjét biztosan nem hagyják az anyaországok. Ami pedig a legnagyobb hazai bankot, az OTP-t illeti: a pénzintézetnek annyi likviditási tartaléka van, hogy 2009 végéig egy eurócent bevonása nélkül is tudja biztosítani likviditását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×