eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem axióma, hogy a kiadások érinthetetlenek

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint nem axióma, hogy a költségvetés alakításánál nem lehet csökkenteni a jóléti kiadásokat. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a gazdaság mostani, válságos helyzetében megnyugtatná az ügyfeleket, ha az Országgyűlés jóváhagyná a betétbiztosítási limit emelését.

Beégetett igazságokat, axiómákat hangoztatnak a parlamenti pártok - elsősorban az MSZP, de a Fidesz is -, amelyek közül az egyik, hogy a költségvetés kiadási oldalához nem lehet hozzányúlni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter hozzátette: ő nem hajlandó ezt a tételt bizonyítás nélkül elfogadni.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a politikusoknak a költségvetés összeállításakor nem abból kellene kiindulniuk, hogy a kiadási oldalt nem szabad megbolygatni, hiszen így leszűkítik a saját mozgásterüket, például az adócsökkentés esetében.

Felcsuti Péter megjegyezte: szomorú, hogy a lehetőségeket nem kommunikálja a kormány, nem vázolja fel a választópolgárok előtt, hogy a jóléti kiadások jelenlegi szinten tartása miatt csak nagyon lassan növekszik a gazdaság.

Fontos lenne, hogy a politikusok korszerű nézeteket képviseljenek, mert amit most képviselnek, az nem korszerű - fűzte hozzá a Magyar Bankszövetség elnöke.

Emelik? Nem emelik?

A jelenlegi rendkívüli helyzetben, felfokozott hangulatban megnyugtathatja az ügyfeleket az, ha duplájára emelik a bankbetétek biztosításának határát - mondta Felcsuti Péter, hangsúlyozva: a betétbiztosítás nem ingyenes, a kereskedelmi bankok adják össze annak alapját.

Jelenleg a betétbiztosítás alapban 60 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből bankonként és ügyfelenként 6 millió forintig kárpótolják a betéteseket egy esetleges bankcsőd esetén.

Ha az országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát a biztosítási határ emelésére, az ezzel járó költségek a kereskedelmi bankoknál meg fognak jelenni - közölte a Magyar Bankszövetség elnöke. A versenyhelyzettől függ, hogy ezeket mennyiben terhelik rá az ügyfelekre - fűzte hozzá.

A betétvédelem a pénzügyileg legkevésbé művelt, legsérülékenyebb ügyfelek védelmét szolgálja, azokét, akik a legegyszerűbb megtakarítási formákat választják. A biztosítás nem terjed ki a szofisztikáltabb termékekre, befektetési alapokra, banki kötvényekre  - mondta a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×