eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Emelhetik a magánbetét-biztosítás minimumhatárát - a nap hírei

A kormány kész a duplájára emelni a magyarországi magánbetét-biztosítás minimumhatárát. Iráni vadászgépek leszállásra kényszerítettek egy magyar repülőgépet Iránban. Elképzelhető, hogy már novemberben vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba. A nap legfontosabb hírei október 7-én.

A kormány kész a duplájára emelni a magyarországi magánbetét-biztosítás minimumhatárát - jelentette be Veres János pénzügyminiszter Luxembourgban, az uniós országok pénzügyi tárcavezetőinek megbeszélése után. A csúcstalálkozó résztvevői úgy döntöttek: valamennyi tagországban 50 ezer euróra emelik a magánbetétek garanciájának alsóhatárát. A nemzetközi pénzügyi válság kirobbanása előtt az Európai Unióban 20 ezer euró volt a minimum. Veres János hangsúlyozta: a szóban forgó garancia kizárólag az egyének bankbetéteire vonatkozik, és nem terjed ki olyan takarékossági formákra, amelyek nem normál betétként funkcionálnak, hanem valamilyen célhoz kötött befektetésként, mint például az ingatlanalapban elhelyezett pénz.

Iráni vadászgépek leszállásra kényszerítettek egy magyar repülőgépet Iránban, mert megsértette a közép-keleti ország légterét - közölte katonai forrásra hivatkozva az al-Alam arab nyelvű iráni műholdas televízió. A tévé értesülése szerint a repülőgép eltévedt útban Afganisztán felé, ezért sértette meg az iráni légteret. A hírforrás szerint a kis utasszállító fedélzetén utazókat kihallgatták, majd elengedték, és a gép folytatta útját.

Biztosan tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt pénzügyi évben, ezzel az utolsó kritérium is teljesült ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az amerikai vízummentességi programhoz - közölte a budapesti amerikai nagykövetség. Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint novemberben csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz, vagyis még az idén vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba.

Budapesten egyszeri, 10 százalékos kedvezményt kapnak a távfűtést használó lakossági fogyasztók a szeptemberi számlájukból az átlagosnál hidegebb időjárás és az energiaárak növekedése miatt. A Városháza kommunikációs igazgatója elmondta: a Főtáv Zrt. mintegy 350 millió forintot fordít az egyszeri támogatásra, amelyet a decemberi számlafizetésnél érvényesítenek. Nyári Krisztián szólt arról is, hogy a lakóközösségek fűtéskorszerűsítő beruházásokra pályázhatnak a Főtáv Öko Plusz programjában

Mielőbb megkezdené a tárgyalásokat a MOL a horvát kormánnyal a további INA-részvények megszerzéséről. Ezt a magyar olajtársaság vezérigazgatója mondta. Mosonyi György szerint a részvénycserés megoldás mindkét fél számára előnyös lenne. Mint mondta: a MOL így készpénz nélkül tudja végrehajtani az üzletet, az eladó, a horvát kormány számára pedig az ellátásbiztonság garanciája lehetne ez a megoldás. A MOL vezérigazgatója arról is beszélt, hogy csütörtökön lesznek hivatalos adatok arról, hogy hány százaléknyi INA-részvényt szereztek meg a nyilvános vételi ajánlat során. A zágrábi központi elszámolóház nem végleges adatai szerint a MOL részesedése 46,7 százalékra emelkedik a horvát vállalatban.Elengedhetetlennek tartja a foglalkoztatottság bővítését a gazdasági növekedéshez a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ezt az MSZP által, a Megegyezés című programról kezdeményezett politikai vitanapon mondta a parlamentben. A kormányfő azt mondta: a GDP növekedésnél is többet kell fordítani az oktatásra, a képzésre és a kutatás-fejlesztésre. Közölte: csak a foglalkoztatás növelése után lehet csökkenteni az adókat és a járulékokat. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője továbbra is hiteltelennek és kockázatosnak nevezte a programot.

Minden parlamenti párt frakcióvezetője aláírta az MDF által kidolgozott "Kódex a tisztességes politikáért" című hétpontos dokumentumot - jelentette be a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője. Herényi Károly tegnap napirend előtt ismertette a kódex tartalmát, amelyben hangsúlyozzák: a tisztességes politikai kultúrában semmilyen körülmények között nincs helye törvénytelen, vagy morálisan nem elfogadható eszközök alkalmazásának.

Még nyolc embert ápolnak kórházban a hétfőn Monorierdőnél megsérült 26 ember közül. A vonatszerencsétlenségben meghalt négy ember családtagjait 400 ezer forintos gyorssegélyben részesítik. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: az eddigi vizsgálatok alapján egyértelműen kizárható, hogy kábellopás okozta volna a balesetet, és a szakértők azt is megállapították, hogy a vasúti pálya rendben volt, mindkét vonat - beleértve a fékberendezéseket is - műszaki szempontból hibátlanul működött.

150 magyar utas rekedt Tunéziában, mert az utazási iroda nem fizette ki a hazaútjukat. A Desert Voyages irodát már törölték a nyilvántartásból. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal szakmai tanácsadója elmondta: az utasok 11 óra előtt szálltak volna fel a tunéziai Monasztirból, de mivel az utazási iroda nem rendezte a költségeket a Karthago Airlines nem hozta haza őket. Békési Tamás hozzátette: az utazási iroda kötelező vagyoni biztosítékát, 20 millió forintot a francia Groupama Biztosító Zrt. vezérügynökségénél helyezték el.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×