eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Fidesz és az MSZP is módosítaná az SZDSZ plafontörvényét

A Fidesz és az MSZP is egyeztet a liberálisokkal a költségvetési plafonra vonatkozó javaslatról. A két nagy párt hasonló pontokon tartja problémásnak az SZDSZ javaslatát, amelyhez módosító indítványokat nyújtanak be.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke közölte: Kóka János SZDSZ-frakcióvezetővel hétfőn abban állapodtak meg, hogy a Fidesz módosító indítványainak elkészültekor egyeztetni fognak az SZDSZ-szel. Mint mondta, szeretnék támogatni a javaslatot, de ebben a formában nem tudják, ha viszont a módosításokat elfogadja az SZDSZ, akkor van esély arra, hogy a Fidesz és liberálisok is támogassák a kezdeményezést.

Hangsúlyozta: a kezdeményezés iránya jó, de vannak technikai problémáik, így például az, hogy a keveredik a javaslatban az államháztartás és a központi költségvetés fogalma, holott ez nem mindegy.

Varga Mihály szerint a másik probléma, hogy az SZDSZ javaslata szerint a gazdasági növekedés felével növekedhetnének a kiadások, azonban a Központi Statisztikai Hivatal mindig utólag teszi közzé az adatokat, így nehézkes lenne ezt visszamenőleg érvényesíteni. A Fidesz ehelyett abban gondolkodik, hogy egy "nominális számot, értéket" nevezzen meg, ami sokkal egyszerűbben átvezethető. Hangsúlyozta: meg szeretnék akadályozni a vélhetően beinduló szavazatvásárlási akciókat, ne történjen meg még egyszer, hogy az állami kiadások elszaladnak, mint az előző választásokkor, mégpedig olyan mértékig, hogy egy teljes négyéves ciklusra tették tönkre a magyar gazdaság növekedését.

Az SZDSZ plafontörvényével kapcsolatban Fidesz által felvetett kérdéseket az MSZP is problémásnak találja. Szabó Lajos, a szocialista frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője elmondta: folynak a szakmai egyeztetések az SZDSZ és az MSZP között, hogy milyen módosító indítványokkal lehet elfogadhatóvá tenni a törvényjavaslatot.

A szocialisták továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a "reáladósság-szabály és a kiadási korlát egymást kiegészítő szabály legyen, mind kettőre szükség van" - mondta Szabó Lajos, hozzátéve: nem elegendő ezért csak a kiadási főösszegről plafont beállítani.

A szocialisták szerint is probléma a javaslatban, hogy az időrendiséget nem veszi figyelembe, a következő három évre vélhetően meg kell határozni egy bizonyos számot - amelyben megegyeznek a pártok -, és ki kell alakítani a későbbi eljárást - emelte ki.

Az MSZP szerint a liberálisok által szorgalmazott Adóreform Alap gyakorlati megvalósítása is kérdéses. "Annak a kidolgozásában lehetünk partnerek, hogy a költségvetésben változatlan feltételek között megteremtendő pluszpénzeket meghatározott módon adócsökkentésre használjuk fel, de az Adóreform Alap, mint megoldási mód, vitatott" - mondta Szabó Lajos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×