eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországra is került kínai cukorkában mérgező melamin

Kis mennyiségben melamint tartalmazott a White rabbit márkanevű kínai cukorka, amelyet Magyarországon foglalt le a hatóság - tájékoztatta az InfoRádiót a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője. Bognár Lajos hozzátette: a kereskedőknek saját költségükön ellenőrizniük kell minden olyan terméket, amely 15 százaléknál több kínai tejport tartalmaz.

Bizonyítottan nincsen olyan termék ma Magyarországon, amely bármilyen egészségkárosodást okozna - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője, miután kimutatták, hogy kis mennyiségű melamint tartalmazott a White rabbit nevű kínai cukorka.

Bognár Lajos hangsúlyozta: a műanyagok és ragasztók gyártásánál használt melamin a múlt héten lefoglalt 13 zacskó cukorkában az Európai Bizottság által meghatározott 2,5 milligramm/kilogramm határérték alatti mennyiségben volt.

Elmondta: előfordulhat, hogy más raktárban vagy boltban is van ilyen cukorka vagy más, melaminnal szennyezett termék, ezért folytatják az ellenőrzéseket, ugyanakkor hozzátette: a kereskedőknek kell kivonniuk a forgalomból minden olyan terméket, amely akár csak gyaníthatóan is 15 százaléknál több kínai tejport tartalmaz.

Bognár Lajos szerint fontos a fogyasztói tudatosság is: azokon a helyeken, ahol kínai termékeket árulnak, de nehezen ellenőrizhetőek a termékek feliratai, óvatosabban kell vásárolni.

A szakember elmondta azt is: a szóban forgó kínai cukorka forgalmazójával szemben folyamatban van a büntetés kiszabása.

Kínában egy cég azért adagolta a melamint a tejporhoz, hogy az fehérebbnek látszódjon, és ne derüljön ki, hogy a tejet felvizezték. Az országban 27 ember ellen emeltek vádat a csecsemők tömeges megbetegedését, néhány esetben pedig halálát okozó mérgezés miatt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×