eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Ha biztonságban akarja tudni a pénzét, kérjen a banktól igazolást!

A Napi Gazdaság összeállításból kiderül, hogy kevesen tudják, de az elektronikus úton adott megbízások 2007. szeptember 12. óta visszavonhatók. Azok, akik biztonságban hozzá szeretnének jutni a nekik járó pénzhez, jól teszik, ha saját nevükre kérnek a banktól visszavonhatatlan utalási igazolást.

A bank ügyfele egyébként utólag e-mailben leállíthatja a tranzakciót. A pénzügyi felügyeletnél is úgy látják, ez veszélyeztetheti a bankokba és a kereskedelmi forgalom biztonságába vetett bizalmat, hiszen egy elektronikus utalás és az azt követő igazolás kiállítását követően megvalósulhat az áruszállítás vagy az adásvétel.

A Népszabadság írása szerint a napraforgó-betakarítás derekára kiderült, hogy a néhány napja tonnánként még 100-120 ezer forintot érő magért a feldolgozók már csak 60 ezer forint kerüli összeget fizetnek. Az idei, olcsóbb napraforgóból készülő étolajért rövidesen a boltokban is kevesebbet kell fizetni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyivel csökken az étolaj fogyasztói ára. Az ország legnagyobb napraforgómag-feldolgozója az árzuhanást a nemzetközi piaci tendenciákkal magyarázza. A napraforgó betakarításának indulásakor a termény forgalmában a Budapesti Értéktőzsde fennállása óta a legnagyobb ívű áresését produkálta: nyolc tőzsdenap alatt tonnánként, 20 ezer forintos, azaz 24 százalékos csökkenést könyveltek el a piacon.

A Magyar Nemzet információi szerint, az oktatási tárca korábbi várakozásával ellentétben nem tízezer, hanem csaknem tizennégyezer diák került be az augusztusi pótfelvételik során az egyetemekre és a főiskolákra, ami azt jelenti, hogy az idén a felsőoktatásba jelentkezők 99 százaléka felvételt nyert valahova. Megdöbbentő, hogy a pótfelvélik során sem tudták feltölteni az ingyenes férőhelyeket: a meghirdetett 1500 mesterképzési férőhelyből 1200-ra, a négyezer ingyenes felsőfokú szakképzés alig hatvan százalékára, 2500 helyre vettek fel hallgatót.

Az Index arról számol be, hogy földalatti csodastadion épül Katarban. Arról nincs adat, hogy milyen mélyre süllyesztik a föld alá a katari fővárosban készülő pályát a föld alá süllyesztik, de a lelátók nagy része is a felszín alatt lesz. A föld feletti rész, a nézőtér folytatása adja a stadion nevét, ez ugyanis falszerűen magasodik a pálya fölé. A megoldásnak célja is van: így akarják hűvösebbé tenni a stadiont anélkül, hogy komoly összegeket kellene költeni légkondicionálásra. Az elhelyezés a felszíni közlekedésben is segít, gigantikus körforgalom és hatalmas parkoló épül a közvetlen közelben. A 2010-re elkészülő stadion egyes források szerint húszmillió dollárba kerül.

A Világgazdaság írása szerint a hazai munkaerő-piaci helyzet változatlanul kedvezőtlen képet mutat, európai összehasonlításban egyre gyengébb a pozíciónk. Több mint 30 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy éve, a munkanélküliségi ráta 7,5 százalékos. A változások nagy részéért az év elején megfigyelhető nyugdíjba vonulási hullám a felelős, de sokakat érintettek az állami leépítések is. Míg az EU-ban sikerült az elmúlt négy évben több mint 3 százalékponttal bővíteni a foglalkoztatottak arányát, addig nálunk nem történt érdemi változás. Bulgária, Lettország és Lengyelország eredményei viszont kiemelkedőek, de Magyarország és Litvánia kivételével mindenhol többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban.

A penzcentrum.hu szerint a be nem jelentett munkavállalás és jövedelem komoly problémát jelent a Magyar kormánynak különösen azért, mert ez is csak rontja az országról alkotott nem túl fényes összképet. A nagy államháztartási hiány és a hitelek csökkentése fontos feladat lenne a Világbank szerint. A helyzet jó irányba indult el, a plusz adóbevételek is erről árulkodnak, amik a gazdaság fehéredéséből származnak, bár a becslések szerint a feketegazdaság még mindig a teljes gazdaság 15-25 százalékát adja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×