eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem dobnak mentőövet a bankoknak - a nap hírei

Az Egyesült Államokban megállapodtak a kongresszus és a kormány képviselői a bankmentő csomagról. December 15-én lesz a költségvetés végszavazása; a Fidesz elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. Adatvédelmi biztossá választotta Jóri Andrást az Országgyűlés.

Bár a kongresszus és a kormány képviselői megállapodtak a kabinet által javasolt 700 milliárd dolláros bankmentő csomagról, a képviselőház elutasította a tervet: néhány órás vita után szoros, 226-207 szavazati aránnyal döntött úgy, hogy nem fogadja el a pénzügyi mentőöv tervét. A 453 tagú alsóházban 218 igen szavazat kellett volna a javaslat elfogadásához. Elemzők szerint a szoros eredményt, a nem szavazatok nagy arányát az magyarázza, hogy a közvélemény körében nagyon népszerűtlen a hatalmas összegű segélytervről szóló javaslat. A New York-i tőzsde Dow mutatója több mint 500 pont (közel 5 százalék) veszteségbe zuhant a hírtől, a technológiai részvénypiac vesztesége 6 százalék közelébe került.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 8 és fél százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Simor András, a jegybank elnöke elmondta: a tanács tagjainak túlnyomó többsége a szinten tartás mellett volt, de elhangzott 25 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is. Szólt arról is, hogy a magyar bankrendszert stabilnak tartja, ezért szerinte ezen a területen nem lesz közvetlen hatása a nemzetközi pénzügyi válságnak.

December 15-én lesz a költségvetés végszavazása - közölte az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin azután beszélt erről, hogy a parlamentben átvette a pénzügyminisztertől a költségvetési tervezetet tartalmazó kötetet. Veres János korábban elmondta: a kormány 3 százalékos GDP-növekedéssel és 4,3 százalékos inflációval számol a jövő évi költségvetés tervezésekor. A pénzügyminiszter hozzátette: a javaslat eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. Az SZDSZ közben benyújtotta a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatot, amely alapján - egyebek mellett - nem növekedhetne az idei költségvetésben jóváhagyott összeghez képest jövőre a büdzsé elsődleges kiadásainak főösszege. A parlamenti pártok képviselői úgy nyilatkoztak, hogy nyitottak az SZDSZ takarékos állami gazdálkodást célzó javaslatára, de egyelőre csak az elvet támogatják.

Megválasztotta az adatvédelmi biztost az Országgyűlés. A képviselők 306 igen és 40 nem szavazattal támogatták Jóri András kinevezését, akit június 25-én jelölt a posztra a köztársasági elnök. Az Országgyűlés korábban 4 alkalommal leszavazta Sólyom László jelöltjeit.Lemondott parlamenti mandátumáról a fideszes Arnóth Sándor. A politikus azután döntött így, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén, miközben Iváncsik Imre, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az adatgyűjtési ügyben egy interpellációra válaszolt, azt kiabálta be: "Lógni fogsz." A történteket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke példátlannak nevezte. Arnóth Sándor Püspökladány polgármestereként májusban jutott be a parlamentbe a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listájáról, a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választott Pálinkás József helyére.

Leállt a 4-es metró építése, miután az állomásokat építő, illetve az alagutakat fúró Bamco Konzorcium dolgozói nem vették fel a munkát. A beruházó DBR Metró Projekt Igazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a konzorcium nem folytatja a Szent Gellért téri metróállomás, az Etele téri pajzsindító akna és néhány szellőző-alagút építését sem. Pető Szabolcs hozzátette: a külföldi alvállalkozó egy elszámolási vita miatt állította le a munkálatokat, ugyanakkor a cég nem tett eleget kárenyhítési kötelezettségének sem, így a többi kivitelező sem tudja folytatni a beruházást. Emlékeztetett: a Bamco az elmúlt másfél évben 150 többletköltség-követelést nyújtott be, amelyből a beruházó 25-öt jogosnak tartott, ezért a mintegy 1,6 milliárd forint kifizetését már megkezdték. A szóvivő hangsúlyozta: tovább tárgyalnak az alvállalkozóval, de azt nem tudni, hogy mikor folytatódik a beruházás. Közben a Bamco bejelentette: 13 millió eurót, mintegy 3 milliárd 120 millió forintot követel a DBR Metró Projekt Igazgatóságtól.

Életének 102. évében elhunyt Jászai Joli színésznő. A csaknem százéves koráig aktív művésznőt pénteken, Piliscsabán érte a halál - tudatta a család. Jászai Joli nyugdíjazásáig tanítónőként dolgozott, és már 70 éves elmúlt, amikor színpadra került. Előadói képességét és egyéni humorát Jászai Mari szobrának avatóünnepségén a győri színház igazgatója, Bor József fedezte fel, aki szerepet kínált neki Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjában. Jászai Joli ezután fellépett Veszprémben, emellett több televíziós műsorban, illetve nyugdíjas esteken is láthatta a közönség. Verseim címmel 1992-ben önálló kötete jelent meg.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×