eur:
389.69
usd:
364.57
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre több panasz érkezik az ombudsmanhoz

Egyre több panasz érkezik az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. Január elseje óta több mint három ezer ügy került a hivatalhoz, ebből mintegy 400 a különböző szintű bíróságok eljárását kifogásolta. Szabó Máté ombudsman a beiktatása óta eltelt egy év tapasztalatait összegezte.

Öt százalékkal többen fordultak az idén az ombudsmanhoz, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Szabó Máté a hivatali tevékenységének első évéről elmondta: az idén eddig összesen 3.169 ügy érkezett a hivatalához, ez 194-gyel több a tavalyinál. A panaszok többsége önkormányzatokkal, büntetőügyekkel, közüzemi szolgáltatókkal, illetve nyugdíj- és egészségbiztosítási ügyekkel kapcsolatos.

A hivatal írásos tájékoztatója szerint az intézmény létrejötte óta eltelt 12 évben összesen nyolcvanezer ügyet gondoztak, s ötezer ombudsmani ajánlás, kezdeményezés, javaslat született, ezek 80 százalékát elfogadták az érintettek. Az állampolgári panaszok mellett az ombudsmani hivatal kiemelt ügycsoportokkal önállóan is foglalkozik.

A gyermekjogok projektje 6 éve tart, továbbá az idén előtérben vannak még a hajléktalanokkal, illetve a gyülekezési jogok érvényesülésével összefüggő ügyek. Jövőre várhatóan a közlekedés, a fogyatékkal élők és a sajtószabadság, illetve a véleményszabadság kerül a hivatal tevékenységének középpontjába - mondta Szabó Máté.

Hozzátette: miután az államfő egy éve a pártokkal való konzultáció nélkül jelölte őt az Országgyűlésnek, megválasztása után prekoncepciók nélkül lépett hivatalába.

A tojásdobálásra vonatkozó újságírói kérdés kapcsán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elmondta: megítélése szerint a közbeszéd ebben tévútra ment. Nem az eszközre kellene koncentrálni, hanem a védendő alkotmányos jogokra, illetve azok egyensúlyára, jelen esetben a szabad véleménynyilvánításra és az emberi méltóság védelmére.

A lehallgatási ügyről Szabó Máté annyit mondott: hosszú időre "gubanc" marad, akár a 2006 évi őszi események kapcsán. Számos intézmény, hatóság vizsgálja az ügyet, amelynek nyilvánvalóan adatvédelmi "szála" is van, de ez már az új adatvédelmi biztosra vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×