eur:
391.04
usd:
366.09
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bodoky: A rendőrök azzal bántak a legbrutálisabban, akit könnyű volt elkapni

Bár többen szervezett megfélemlítő akciónak gondolják a 2006. őszi zavargásokra adott rendőri választ, a Túlkapások című könyv egyedi eseteket vizsgál - mondta a könyv szerzője.Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa hozzátette: a rendőrök két éve azok ellen léptek fel legbrutálisabban, akiket a legkönnyebben kaptak el.

Egyedi eseteket vizsgál Túlkapások című könyvében Bodoky Tamás, aki az InfoRádiónak elmondta: először csupán egyetlen ügyet írt le, ám végül kiderült, hogy a 2006. őszi zavargások kapcsán a rendőri intézkedések miatt körülbelül kétszáz eljárás indult az ügyészségeken.

Az Index főmunkatársa hozzátette: az eljárások feljelentések és tanúvallomások nyomán indultak, az ügyekben két-háromszáz sértett és ezer rendőr érintett.

Bodoky Tamás szerint a rendőrök hagyták, hogy a tévészékházat bevegyék az addig békésen demonstráló tüntetők. A következő napok zavargásai során sem "tanúsítottak ellenállást a rendőrök" azt lehetett látni, hogy verik őket, menekülnek, tehetetlenkednek, bénáznak".

Szeptember 21-én hajnalban, amikor csitulni kezdtek a zavargások, a szerző szerint "büntetőakció" indult: a rendőrök végigmentek a városon és begyűjtöttek sok embert olyan helyekről is, ahol nem is volt rendbontás.

Nincs érdemi válasz

A rendőrök azok ellen léptek fel a legbrutálisabban, akiket a legkönnyebb volt elfogni, ezek jellemzően nem a csuklyás gyújtogatók voltak - mondta az Index főmunkatársa.

A sajtó képviselőit is büntették a rendőrök: akadt operatőr, aki fél évig nem tudott dolgozni, mert a rendőrök szétrúgták a térdét, egy fotóst pedig gumilövedékkel lőttek meg, pedig rajta volt a megkülönböztető mellény - mondta Bodoky Tamás.

A tárgyalásokon nem derült ki, mit gondolnak a rendőrök arról, hogy a tetteik következtében elveszett az egyenruhának szóló bizalom. Rendkívül sematikus válaszokat adtak: azzal védekeztek, hogy nem emlékeznek, fáradtak voltak a sok bevetés miatt - tette hozzá a Túlkapások című kötet szerzője.

Bodoky Tamás megjegyezte: a sértettek között akad, aki azt mondja, nincs baja a rendőrökkel, de azt szeretné, hogy akik őt és másokat megverték, többé ne ölthessenek magukra egyenruhát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×