eur:
389.76
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A pénzügyi válság okai: átláthatatlanság, mohóság, felelőtlenség

Elvi megállapodást kötöttek az amerikai kongresszus és a kormány képviselői a bankmentő csomagról. Ausztriában az előzetes adatok alapján a szociáldemokraták nyerték az előrehozott választást. Előzetes letartóztatásba helyezték az ózdi kettős gyilkosság gyanúsítottját.

Az Egyesült Államokban elvi megállapodást kötöttek a kongresszus és a kormány képviselői a kabinet által javasolt 700 milliárd dolláros bankmentő csomagról. Henry Paulson pénzügyminiszter elmondta: még sok a tennivaló a megállapodás véglegesítéséig, de mindenképpen nagy előrelépés történt. Nancy Pelosi házelnök irodájának közleménye szerint a tervezet értelmében elsőként az adófizetők megtakarításait fizetik vissza, ha egy pénzintézet csődbe megy.

A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a globális válság rövid távú megoldása után a szervezet legfontosabb feladata a pénzügyi piacok megreformálása lesz. Dominique Strauss-Kahn egy francia újságnak azt mondta: a mostani amerikai és európai intézkedések csak a krízishelyzet enyhítésére elegendőek, a jövőben szükség lesz az intézmények és pénzügyi piacok szigorú szabályozására. Az IMF vezetője szerint a súlyos válságot az átláthatatlanság, a mohóság és a felelőtlenség okozta.

Ausztriában az előzetes adatok alapján a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot az előrehozott parlamenti választáson, megelőzve legfőbb vetélytársukat, a konzervatív néppártot. A több forrásból származó gyorseredmények szerint a szociáldemokrata párt a voksok 28-29 százalékát, míg eddigi koalíciós partnere 25 százalékát szerezte meg. Mindkét párt súlyos veszteséget kénytelen elkönyvelni a 2006-os szerepléshez képest, miközben a populista erők jelentősen előretörtek.

Bajorországban elvesztette több évtizedes abszolút többségét a Keresztényszociális Unió a tartományi parlamenti választások előzetes eredménye alapján. Az ARD és a ZDF közszolgálati televízió első előrejelzései szerint a kisebbik német konzervatív párt a leadott szavazatok mindössze 43 százalékát szerezte meg; öt évvel ezelőtt - még Edmund Stoiber vezetésével - a párt a voksok csaknem 61 százalékát kapta.

Fehéroroszországban érvényes volt a parlamenti választás - közölték Minszkben az urnák zárása után. A tájékoztatás szerint nem történt törvénysértés a szavazóhelyiségekben. A fehérorosz Központi Választási Bizottság várhatóan október 3-án teszi közzé a hivatalos végeredményt.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség és az MSZP is támogatja a siketek és nagyothallók jelbeszéd-nyelvének hivatalossá tételét. Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a hallássérültek világnapja alkalmából azt mondta: a frakciószövetség legfontosabb tájékoztatóit a jövőben jeltolmácsolással tartják meg. Vidorné Szabó Györgyi, az Országgyűlés szociális bizottságának MSZP-s tagja üdvözölte az ellenzék közlését.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság korábbi igazgatóhelyettese szerint Magyarországnak nincs közmegegyezésen alapuló nemzeti vagyonmegőrzési stratégiája. Bencze Izabella a Duna Charta és az Élőlánc Magyarországért által szervezett konferencia után az InfoRádióban azt mondta: a jelenlegi kormány az államháztartási hiányhoz igazodva értékesíti az állami vagyont.

Feladatképes minősítést kapott a Veszprémi Légtér-ellenőrzési Ezred - közölte az alakulat parancsnoka. Szűcs Pál az egy hetes NATO-ellenőrzés után azt mondta: a 90 ellenőr 12 tagországból érkezett, az ezred hadműveleti, logisztikai és a védelmi képességeit vizsgálták.

Új zsinagógát avattak Békéscsabán; az ünnepségen Markovics Zsolt szegedi rabbi a hitélet gyakorlása mellett a zsidó hagyomány megismertetését nevezte egyik legfontosabb feladatnak. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke elmondta: a második világháború előtt a békéscsabai zsidóság lélekszáma megközelítette a 4 ezret, 90 százalékuk azonban a holokauszt áldozatává vált.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság az ózdi kettős gyilkosság gyanúsítottját. A 23 éves férfi egy nagyobb összegű tartozás miatt lőtte le hitelezőjét, majd annak 9 éves kislányát. A két holttestet egy helyi gyártelepen, illetve egy közeli erdőben találták meg.

Az európai úszószövetség alelnökévé választották Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség elnökét. Erről a LEN zürichi kongresszusán döntöttek a küldöttek. Az európai szervezetben Rajki Béla 1958 és '62 közötti elnöksége óta nem szerepelt ilyen magas tisztségben magyar képviselő.

Belső-Mongóliában sikeresen leszállt a Sencsou-7 űrhajó, fedélzetén a 3 fős legénységgel. Kína történetében először szombaton rövid sétát tett a kozmoszban az ország egyik űrhajósa. A mintegy 15 perces eseményt élőben közvetítette az állami televízió.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×