eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Állandóság az MDF-ben, váltás az SZDSZ-nél - a nap legfontosabb hírei

Ismét Dávid Ibolyát választották az MDF elnökévé; Szent-Iványi István lett az SZDSZ Országos Tanácsának új elnöke; meghalt Paul Newman amerikai színész - a nap legfontosabb hírei.

Ismét Dávid Ibolyát választották az MDF elnökévé a párt országos tisztújító gyűlésén. A kihívó nélkül induló eddigi pártelnök újraválasztását a 303 érvényesen voksoló küldött közül 207-en támogatták. Dávid Ibolya hatodik elnöki ciklusát kezdheti meg; a pártelnöki kinevezés két évre szól. A pártelnök azt mondta: a stabil támogatottságot nemcsak személyének szóló bizalomnak tartja, hanem a párt konzervatív fordulatot hirdető programja melletti kiállásnak is. Dávid Ibolya hangsúlyozta: az új időszakban tiszta lapot szeretne nyitni annak érdekében, hogy a Magyar Demokrata Fórum jól szerepeljen az európai parlamenti, az országgyűlési és az önkormányzati választásokon.

Szent-Iványi István lett az SZDSZ Országos Tanácsának új elnöke. A testület ülésén az európai parlamenti képviselőre 46-an szavaztak, míg a másik jelölt, Hankó Faragó Miklós 45 voksot kapott. Az eddigi elnök Gulyás József volt, aki nem indult a posztért. Szent-Iványi István az InfoRádiónak azt mondta: céljai között szerepel az Országos Tanács eredeti súlyának visszaállítása, a többi között azt szeretné, ha nagyobb beleszólása lenne a párt stratégiájának kialakításába. Arról is beszélt, hogy a mostani ülésen ötpontos nyilatkozatot fogadtak el, amelyben szerepel a többi között a költségvetési maximumról szóló törvényjavaslatuk, valamint azt is rögzítették, hogy továbbra sem támogatják a kormányfő Megyezés című programját és kizárják egy újabb koalíció lehetőségét az MSZP-vel.

Az MSZP akkor is segíteni akar a távfűtéses lakásban élőkön, ha az Országgyűlés nem szavazza meg az úgynevezett Robin Hood-adót - közölte a párt országos választmányának elnöke. Simon Gábor a testület zárt ülése után beszélt erről. Hozzátette: a szocialista párt egységes, és kiáll a kormány illetve annak programja mellett. A választmány elnöke szólt arról is, hogy a szocialisták október 11-ére tervezett soron kívüli kongresszusának fontos stratégiai kérdésben kell döntést hoznia.

Budapest rendezheti meg 2010-ben az úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa Bajnokságot. Az illetékes szervezet végrehajtó bizottsága Zürich-i ülésén döntött így. A jelöltek között Róma és Moszkva szerepelt még. A két évvel ezelőtti EB-hez hasonlóan Budapesten és - a hosszútávúszók számára - Balatonfüreden augusztus 4-től 15-ig tart majd a versengés.Az Egyesült Államokban az exit poll eredmények alapján Barack Obama nyerte az amerikai elnökjelöltek televíziós vitáját. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint a nézők 51 százaléka a demokrata politikust tartotta meggyőzőbbnek, míg John McCain 38 százalékot kapott. A jelöltek gazdasági, valamint kül- és biztonságpolitikai kérdésekről vitáztak magyar idő szerint szombat hajnalban. A két politikus a tervek szerint még kétszer, október 7-én és 15-én vitázik egymással.

Hosszan tartó betegség után 83 éves korában elhunyt Paul Newman amerikai színész. A művész szóvivője azt közölte: Paul Newman pénteken halt meg daganatos betegsége miatt. A színész 1925. január 26-án született Ohio államban. Több mint öt évtizedes filmes pályafutásának mérföldkövei közül több is a mozi klasszikusává vált; tízszer jelölték a legjobb férfi alakítás Oscar-díjára. Az aranyszobrot egyszer, 1987-ben vehette át a Martin Scorcese rendezte A pénz színéért.

Japánban bejelentette a politikától való visszavonulását Koidzumi Dzsunicsiro volt kormányfő. A 66 éves politikus, aki jelenleg a japán alsóház képviselője, egy jokuszukai találkozón közölte, hogy nem indul a novemberben esedékes parlamenti választáson. Közben a Kyodo japán hírügynökség arról adott hírt, hogy a volt miniszterelnök képviselői helyéért 27 éves fia, Sindzsiro indul a kormányzó Liberális Demokrata Párt színeiben. Ezt a politikai erő eddig nem erősítette meg.

Kína történetében először rövid sétát tett a kozmoszban az ország két űrhajósa. A mintegy 15 perces sétát élőben közvetítette az állami televízió. A Sencsou 7 három fővel a fedélzetén a tervek szerint vasárnap tér vissza és Belső-Mongólia sztyeppéin landol majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×