eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Rendőrök, erdészek, polgárőrök a fatolvajok ellen

Rendőrök és erdészek közösen járőröznek az Egererdő Zrt. területén szeptembertől. A társaság így próbálja meg csökkenteni a falopások számát. A cég osztályvezetője szerint a legtöbb fát - évente mintegy négyezer köbmétert - Ózd környékéről viszik el.

A falopások száma szeptemberben és októberben növekedni fog - erre számít az Egererdő Zrt., amelynek erdészei a rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködve próbálják meg tetten érni a fatolvajokat.

A cég termelési osztályának vezetője szerint a falopás olyan társadalmi probléma, amely a vagyonbiztonság hiányával is összefügg, és amit egyedül az erdészek nem tudnak megoldani.

Urbán Pál elmondta: az Egererdő Zrt. kezelésében lévő 72 ezer hektárnyi állami erdőterületről több ezer kömbméter fát lopnak el. A legtöbb - évente mintegy 4 ezer köbméternyi - Ózd környékéről tűnik el.

A tolvajok leginkább a keményfát lopják, ám olyan fákat is tömegesen vágnak ki, amelyek szakszerűen kitermelve és értékesítve jóval többet érnének, mint a tűzifa - magyarázta az Egererdő Zrt. termelési osztályának vezetője.

Urbán Pál hozzátette, hogy nemcsak a lopás okoz kárt a társaságnak. Ha nem marad magszóró anyaállomány, mesterséges úton kell beavatkozni, ez pedig hatalmas többletköltséget jelent.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×