eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68422.58
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kis János: az MSZP és az SZDSZ megegyezésre van ítélve

A Népszabadság interjút közöl az SZDSZ egykori elnökével. Kis János az interjúban többek között arról beszél, hogy a két pártnak nem egymás, hanem a jobboldal ellen kell a választási harcot megvívnia.

A filozófus szerint nem programról és nem szakértői kormányról kellene tárgyalni. Ezek a témák akkor volnának aktuálisak, ha az MSZP és az SZDSZ újra koalíciót kívánna kötni, amire a választásokig nincs esély. A kisebbségi MSZP kormány túlélésének feltételeiről kellene megegyezni, ennek koalíció felbontásakor kellett volna megtörténni, mondta Kis János, aki szerint még mindig nem késő.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egy biztonságtechnikai cég telephelyén és vezetőinek lakásán tartott házkutatást a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborcz Sándor feljelentése alapján. A cég elnöke, Horváth József 20 évet töltött az NBH-nál, 1998 és 2002 között műveleti főigazgató-helyettes volt. Az akcióról Bartha László, az NNI szóvivője azt közölte: felvetődött, hogy az egyik internet-szolgáltató elleni támadással illetéktelenek milliónyi elektronikus postafiók tartalmába tekinthettek bele. Az adatgyűjtés miatt indított eljárással a Népszabadság is foglalkozik mai számában.

Az Index cikke szerint felháborítónak tartja a Lakossági Összefogás Budafok 2008 nevű mozgalom, hogy a BKV nem ad ki számukra egy járatmódosításról szóló szakvéleményt, az adatvédelmi törvényre hivatkozva. A mozgalom szerint a tanulmány őket igazolná, az erőltetett járatmódosítási tervek ellenében. A BKV jogi osztálya az adatvédelmi törvényre hivatkozva tagadta meg a szakvélemény kiadását, mondván: a döntés-előkészítő munkaanyag a keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvános.

A Világgazdaság birtokában lévő javaslat szerint az előzetes híreknek és a Megegyezés című miniszterelnöki tanulmánynak megfelelő adócsomagot nyújt be a kormány. A javaslatban a személyi jövedelemadó sávhatárának megemelése, 18 százalékos társasági adó, a vállalkozások különadójának kivezetése, valamint 5 százalékpontos járulékcsökkenés szerepel. Az adómentes juttatásokat 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás terhelné, a céges gépkocsikra pedig 6 százalékos vagyonadót vetnének ki. A csomag összességében 145 milliárd forinttal csökkentené az adóterheket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a magyar vásárlóerő növekedésével jelentősen bővült az itthonról szervezett tengeri hajóutak közönségének köre, ráadásul az utak ára is elérhető azok számára, akik egyáltalán megengedhetik maguknak a nyaralást. A tengeri hajóút viszonylag új terület az utazási piacon, de most dinamikus bővülést mutat. Az itthoni szervezők egyelőre titokban tartják, hány főt utaztatnak a tengereken, annyi azonban nyilvános, hogy minden piaci szereplő legalább 25 százalékos bővülést produkál évről-évre.

A portfolio.hu a lakáspiacról ír. Továbbra is viszonylag stagnálnak az árak és széles a kínálat a használt lakások piacán, írja az internetes gazdasági lap, ugyanakkor az új építésű ingatlanok iránt lassan, de megélénkül a kereslet. Ráadásul itt a legtöbb beruházás esetén emelkednek az árak is. A kínálat azonban továbbra is mindkét szegmensben igen bőséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×