eur:
391.03
usd:
366.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Nem jól működik az önkormányzati támogatási rendszer"

A kistelepülések, községek nagy része rendkívül nehezen tartja fenn magát. Saját bevételük alig van, az állami támogatás pedig igen csekély. Nem jól működik az önkormányzati támogatási rendszer - véli a 400 fős Fulókércs polgármestere. Zoltai László szerint a jelenlegi szabályozás nem a spórolásra, hanem a túlköltéskor megpályázható rendkívüli támogatás elnyerésére ösztönzi az önkormányzatokat.

Nemhogy a néhány száz, de még a néhány ezer lelket számláló települések is nagyon nehezen gazdálkodják ki intézményeik fenntartását. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kistelepülések nagy része vagy éppen, hogy megél vagy veszteségei miatt külön támogatásra szorul.

Fulókércs négyszáz lelket számlál, az önkormányzat éves költségvetése 110 millió forint, a munkanélküliség magas aránya miatt ebből évi 36 millió forint megy el segélyre - összegzi a helyzetet Zoltai László polgármester. Hozzáteszi: saját bevételük alig van, ennek ellenére nincsen tartozásuk.

A polgármester szerint rossz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatási rendszere.

A Csongrád megyei Csanytelek jóval nagyobb település, 3000-en lakják, és ez hazánk leghosszabb, 7 kilométeres faluja. Az önkormányzat évente 272 millió forintból gazdálkodik - számol róla Forgó Henrik polgármester.

A falunak szintén alig van saját bevétele, adókból és bérleti díjakból befolyik némi pénz, azonban alapvetően ők is az állami jövedelmekre támaszkodnak.

A dél-alföldi régió településeinek szinte mindegyikéről ez mondható el. Kistelepülések, kevés munkahely, minimális saját bevétel és egyre sokasodó hitelek, vagy növekvő támogatási igények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×