eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Felfüggesztett börtönbüntetés a kötelező védőoltás megtagadásáért

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a szentesi anyukát és élettársát, akik megtagadták a kötelező védőoltások beadását négy gyermeküknek. Az ítélet nem jogerős.

A per még 2006-ban indult. A szülők a bíróság előtt és az eljárás során is azt mondták, hogy azért ellenezték az oltások beadását, mert féltek a mellékhatásoktól és szövődményektől.

Az eljárást a Csongrád megyei Tisztiorvosi Hivatal kezdeményezte a szülőkkel szemben. Az ügyészség kiskorú veszélyeztetetésével vádolja az anyját és élettársát.

A Szegedi Városi Bíróság a vádlottakat 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, a szabadság végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság szerint a szülők veszélyeztették a gyerekek egészségét, testi fejlődését azzal, hogy megtagadták a védőoltások beadását és rendszertelenül adagolták a D- vitamint is.

Ezen kívül a szülők gyerekeiket szigorú, kizárólag növényi eredetű alapanyagokból álló diéta szerint táplálták.

A bíró utal arra is, hogy a szülők, mivel megtagadták az oltás beadatását, a gyermekek szellemi fejlődését is veszélyeztették, mert azok nem mehettek iskolába, óvodába.

Az ítélet nem jogerős.

Korábban az Alkotmánybíróság is foglalkozott az üggyel. A taláros testület kimondta, hogy gyermekek egészségének megóvása és fertőző betegségek elleni védekezés miatt alkotmányosan indokolt a védőoltás beadása.

Szakemberek szerint a védőoltásoknak tudható be, hogy több halálos vagy életre szóló károsodással járó betegségek nincsenek jelen, nem okoznak járványt. A kötelező védőoltások ellen érvelők viszont úgy látják, hogy sérül a szülő joga akkor, amikor nem választhatja meg, hogy be akarja-e adatni a védőoltást gyermeke számára. Azt is nehezményezik, hogy kevés az információ a szövődményekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×