eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eredmény nélkül ért véget az MSZP és az SZDSZ tárgyalása

Nyugodtnak és tárgyszerűnek nevezte a miniszterelnök az SZDSZ-szel folytatott tárgyalást, Gyurcsány Ferenc ugyanakkor nem tudott konkrét eredményről beszámolni. Az egyeztetést jövő héten folytatják. Fodor Gábor SZDSZ-elnök azt mondta: a szocialistákkal és az ellenzékkel is főképpen gazdaságpolitikai kérdésekről akarnak egyeztetni.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a kormányfő közölte: nyugodt, tárgyszerű légkörben egyeztettek a korábbi koalíciós pártok, nem ismételték meg a korábban hangoztatott vádakat, és az SZDSZ sem vetette fel a szakértői kormány kérdését.

A szocialista és szabaddemokrata politikusok egyebek mellett gazdaságpolitikai, oktatási, valamint a nyugdíjrendszerrel és a demokratikus közélettel összefüggő témákat tekintettek át, de megállapodás nem született.

A tárgyalásokat várhatóan jövő héten folytatják - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Fodor módosít

Az SZDSZ elnöke árnyalta Gyurcsány Ferenc állításait. Fodor Gábor kijelentette: a tárgyaláson szóba került a miniszterelnök Megegyezés című programja és a szakértői kormány kérdése is, bár valóban nem ezek alkották a megbeszélés fő vonulatát.

A liberális politikus hozzátette: látják a kormányfő programjának előnyeit, de továbbra is túl nagynak tartják az abban körvonalazott állami szerepvállalást.

Fodor Gábor hangsúlyozta: a jövő héten még inkább tartalmi kérdésekről kívánnak tárgyalni, előtérbe állítva a gazdaságpolitikai témákat. Ugyanerre törekednek majd az ellenzéki pártokkal folytatott megbeszéléseken is.

A mostani tanácskozást Gyurcsány Ferenc kormányfő, szocialista pártelnök kezdeményezte a két párt közötti szélesebb körű együttműködés érdekében. Korábbi közlések szerint a szocialisták főként a Megegyezés című programról, a liberálisok viszont csak a szakértői kormányról tárgyaltak volna.

Oszlatnának

Szerdán három ellenzéki párt, az MDF, a Fidesz és a KDNP tartott egyeztetést. A megbeszélés után Hock Zoltán, a demokrata fórum elnökhelyettese bejelentette: az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezik szeptember 30-ával, és az erről szóló határozattervezetet még a héten benyújtják a parlament elnökének.

A találkozó után Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: a javaslatról a párt szeptember 15-ei frakcióülésén döntenek, a KDNP pedig közölte: a héten alakítja ki álláspontját az ügyben. Az SZDSZ elnökének nem felelt meg a tárgyalás időpontja, és a liberálisok nem is képviseltették magukat az egyeztetésen, de később közölték: nem támogatják a parlament feloszlatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×