eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az önkormányzatok fele napi megélhetési gondokkal küzd

Az elmúlt egy-két évben 25-30 településen volt szükség csődbiztos kinevezésére - mondta az InfoRádiónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint az önkormányzatok közel fele napi szintű megélhetési gondokkal küzd, egyre többen igényelnek rendkívüli támogatásokat. Szerdán a csődhelyzetben lévő Tiszaderzs minden értékesíthető vagyonának eladását rendelte el a bíróság, mivel a település nem rendezte az adósságait.

Az önkormányzatok csaknem fele napi szintű megélhetési gondokkal küzd - állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint ritkán jut teljes csődbe egy önkormányzat, ugyanakkor az állam rendre az utolsó pillanatban menti meg a tönk szélén álló településeket.

"Úgy tudom, hogy az elmúlt egy-két évben olyan 25-30 önkormányzat volt az, amely csődbiztos segítségével volt kénytelen megoldani a problémáját. Ezt nem nevezem hatalmas számnak, ha a 3200 települést nézzünk, mégis jelzésértékű" - fogalmazott.

A csődhelyzetben lévő Tiszaderzs minden értékesíthető vagyonának eladását rendelte el a bíróság, miután az adósságrendezési eljárás során az önkormányzat nem tartotta be a jogszabályokban előírt határidőket.

A testületnek az idén januárban indult adósságrendezési eljárás keretében 210 nap állt a rendelkezésére, hogy megegyezzen a hitelezőivel, amelyek március végéig összesen 71 millió forintra nyújtottak be igényt. Miután nem sikerült a határidőn belül egyezséget kötni, a településnek a bírósági döntés szerint minden értékesíthető vagyonát pénzzé kell tenni, nem adhatóak el viszont a kötelező feladatok ellátáshoz szükséges ingatlanok, berendezések és eszközök.

A település jegyzője szerint, mivel Tiszaderzsnek alig van forgalomképes vagyona, az érte kapott pénzből várhatóan csak a hitelezők egy részét tudják kielégíteni.

Júliusban a Komárom-Esztergom megyei Neszmély ellen indult csődeljárás, miután a település saját maga kezdeményezte ezt. Az ügy hátterében több mint 35 millió forintnyi tartozás áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×