eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi az MDF - a nap legfontosabb hírei

Az Országgyűlés szeptember 30-ával történő feloszlatását kezdeményezi az MDF - közölte a párt elnökhelyettese. Hock Zoltán három ellenzéki párt egyeztetése után elmondta: az erről szóló határozattervezetet még a héten benyújtják a parlament elnökének.

A megbeszélésen az SZDSZ képviselője - időhiányra hivatkozva - nem vett részt; később a liberális párt azt közölte: nem tartják tárgyalási alapnak Gyurcsány Ferenc Meggyezés című programját, és nem támogatják a parlament feloszlatására vonatkozó ellenzéki javaslatot sem. A hárompárti találkozón Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: az Országgyűlés feloszlatásáról szóló javaslatról a párt szeptember 15-ei frakcióülésén döntenek, a KDNP pedig a héten alakítja ki álláspontját az ügyben. Az MDF szerint, ha mind a három ellenzéki párt támogatja javaslatukat, akkor meglesz a szükséges többség az országgyűlési határozat elfogadásához, ezután pedig a köztársasági elnök kiírhatja az új választásokat. A kormányszóvivő a találkozón elhangzottakra reagálva azt mondta: az ellenzéki pártoknak az alkotmány szerint joguk van arra, hogy az Országgyűlés feloszlatásáról szóló határozati javaslatot nyújtsanak be. Budai Bernadett hozzátette: a kisebbségi kormány ettől még folytatja működését.

Erősödött az MSZP

A Századvég és a Forsense közös felmérése szerint mérséklődött a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség, de a magyar társadalmat a kormányváltó hangulat és a politikai elitből való teljes kiábrándulás jellemzi. A felmérés szeptember elején, 1000 ember megkérdezésével készült. A jelenlegi politikai helyzetben az összes megkérdezett 45, a Fidesz-szavazóknak pedig 83 százaléka szerint egy előre hozott választás kiírása lenne a legjobb megoldás. Azok közül, akik egy MSZP-vezette kormányt támogatnának, 27 százalék látná szívesen a kabinet élén Gyurcsány Ferencet, 12 százalék viszont úgy vélte, hogy jobb lenne, ha új miniszterelnök irányítaná a kormányt. Rekordszintre - 42 százalékra - nőtt azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon.

Az osztrák hulladékégető áthelyezését kéri a magyar kormány

Határozatban kéri Ausztriát a magyar kormány, hogy az országhatártól távolabb épüljön meg a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kérést Szentgotthárd és térsége fenntartható fejlesztésével, környezetvédelmi érdekekkel, valamint a társadalmi támogatottság hiányával indokolták. Szabó Imre közölte: osztrák kollégájával, Josef Pröllel megállapodtak abban, hogy közös konzultatív csoportot hoznak létre, amely Burgenland és Szentgotthárd képviselőinek bevonásával keresi az ügy politikai megoldását.

Kiárusítják Tiszaderzs vagyonát

A csődhelyzetben lévő Tiszaderzs minden értékesíthető vagyonának eladását rendelte el a bíróság, miután a hitelezőkkel folytatott adósságrendezési eljárás során nem tartották be a jogszabályokban előírt határidőket. A Tisza-menti település jegyzője elmondta: a januárban indult eljárásban 210 nap állt rendelkezésükre, hogy megegyezzenek a hitelezőkkel, akik március végéig összesen 71 millió forintra nyújtottak be igényt. Bóta Mihály hozzátette: június végére elkészült egy egyezségi javaslat, amelynek elfogadásáról legkésőbb augusztus 5-éig kellett volna döntenie az önkormányzatnak. Úgy vélte: mivel Tiszaderzsnek alig van forgalomképes vagyona, várhatóan csak a hitelek egy részét tudják rendezni.

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt

Gyanúsítottként hallgatták ki az Országos Cigány Önkormányzat elnökét egy sikkasztási ügyben. A hatóságok feltételezése szerint a Kolompár Orbán vezette kiskunmajsai roma érdekvédelmi szervezet több mint 10 millió forint állami támogatással nem tud elszámolni. A roma vezető tagadja a vádakat. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője elmondta: a fokozott ügyészi felügyelettel zajló ügyben azzal gyanúsítják Kolompár Orbánt és három társát, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány munkahelyteremtésre szánt támogatását nem az adott célra használták fel, és a pénzzel nem tudnak elszámolni. A Kolompár Orbán elleni eljárásról ma számolt be a Magyar Nemzet. A roma vezető a lapnak nem nyilatkozott az ügyről, és a távirati irodának is annyit mondott: nem igaz, hogy a kiskunmajsai szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió forint állami támogatással.

A vártnál jobban sikerült az óriás részecskegyorsító indítása

A vártnál is jobban sikerült a világ legnagyobb részecskegyorsítójának indítása - közölte Vesztergombi György, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben működő magyar csoport vezetője. A Genf közelében lévő nagy hadronütköztető gyűrűben mindkét irányban sikerült körbevezetni a protonnyalábot. A berendezésben a szakemberek olyan körülményeket akarnak létrehozni, amelyek a világ fejlődésének egy nagyon korai szakaszában, az ősrobbanás után néhány milliomod másodperccel létezhettek. A vizsgálatokkal azt szeretnék megtudni, hogy ilyen extrém körülmények között is érvényesültek-e a fizika ma ismeretes törvényei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×