eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mi van a 300 milliós tanulmánycsomagban?

Pécsi Városi Bíróság pénteki döntése értelmében közérdekű adatnak minősül az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósíthatóságáról szóló háromszázmilliós tanulmánycsomag.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy Pécsett tavasszal hozták létre civilek azt a szervezetet, amelynek célkitűzése, hogy megismerhetővé váljanak, a nyilvánosság elé tárjanak olyan szerződéseket, városi cégvezetői juttatásokat, illetve magáncégekkel kötött megállapodásokat, amelyeket az önkormányzat titkosként kezel. A Társaság a Közérdekű Adatokért a közelmúltban öt ügyben indított pert az önkormányzat és cégei ellen. A Pécsi Városi Bíróság - nem jogerős - ítélete szerint a városnak 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a tanulmányokat.

A Népszabadság arról ír, hogy önálló ombudsmani intézménnyel védené a gyermekeket az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté legutóbbi, a fiatalkorúak börtönében végzett vizsgálata után jutott arra a következtetésre: csak a gyerekeket támogató rendszer teljes átszervezésével, a gyermekjóléti ombudsman hivatalának felállításával lehet megelőzni a tragédiákat. Az állampolgári jogok biztosa részleteiben vizsgálta a gyermekjóléti rendszert: a család- és gyermekvédelmet, a gyerekpszichiátriát, illetve a bűnelkövető fiatalok fogva tartási körülményeit. Mindenütt súlyos hibákat talált. Megállapította például, hogy kevés a szakember, nem jut mindenki egyenlő eséllyel a gyermekjóléti alapellátásokhoz. A gyermekjóléti szolgálatok nem tudják maradéktalanul ellátni feladataikat, többnyire a krízishelyzeteket sem képesek kezelni. Nem elérhetőek a gyermekjóléti központok speciális szolgáltatásai sem. A helyettes szülők, illetve átmeneti otthonok hiányában nem megoldott a gyerekek átmeneti gondozása. Életveszélyben vannak a fogvatartottak, több büntetés-végrehajtási intézményben is sérülnek alkotmányos jogaik.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a Pénzügyminisztérium kötelező, rendszeres továbbképzésre utasította a munkájukban megmaradni akaró adótanácsadókat és adószakértőket. A tárca rendelete szerint ezután az adószakértők mellett nyilvántartásba kell venni az adótanácsadókat és okleveles adószakértőket is. A szabályok szerint öt év alatt legalább három évben képzésben kell részt venniük a szakembereknek, az ötéves továbbképzési időszak alatt száz kreditet kell összegyűjtenie mindenkinek, aki a nyilvántartásban kíván maradni. A vitás kérdések megválaszolására és a pontos kreditpontok kiszámítására bizottságot hoz létre a minisztérium.

A Világgazdaság arról ír, hogy havi 150 ezer forintos bruttó fizetés mellett jövőre ötezer forinttal több marad az adófizetők zsebében, ha valóra válik a kormány adócsomagja. A "megtakarítás" kétszer ekkora, havi 300 ezer forintos bér mellett már a 15 ezret is meghaladja. Igaz, a minimálbér körül keresők helyzetén nem javítanának a módosítások. Ha a következő években valóban sor kerül az szja sávhatárának további kitolására is, egészen évi 3 millió forintig, akkor nagyobb fizetéseknél már több tízezer forint lehet havonta a nettó bér növekedése.

A portfolio.hu arról ír, hol érdemes lakást venni 2008-ban. A lakás egyedi adottsági erősen szubjektívek, az elhelyezkedés és a megközelítés az, ami az ingatlan értékét leginkább befolyásolja. Budapesten a könnyű megközelíthetőség záloga egyértelműen a metró, illetve a fő villamos vonalak közelsége. Ebben a kérdésben érdekes példát szolgáltat a 4-es metró vonalának kiépülése, amely az elemzések szerint nem volt különösebb hatással az ingatlanárakra. Ennek két fő oka, hogy mivel az ügy régóta húzódik, ezt piac már beárazta, és az új vonal igazi változást csak Budán hoz. Különleges adottságnak számít a garázs a belvárosban. A korábbi slágertermékek - mint a garzonlakás és a másfél szobás lakások - kora leáldozott. A városból való tömeges kiköltözés trendje is már több éve véget ért, a korábban kiköltözők sorra térnek vissza a városba az elégtelen tömegközlekedés és P+R parkolók hiánya miatt. Érdemes észben tartani a változó demográfiai folyamatokat: a budapesti lakáspiacon egyre nagyobb számban jelennek meg a keresleti oldalon az egyedülálló, magasabb jövedelemmel rendelkező vásárlók, akik elsősorban az átlagon felüli adottságú lakásokat kedvelik. Összegezve: a belváros mindig is keresett lesz , mert gyakorlatilag egyet jelent a jó megközelítéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×