eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Megvan az első arany a paralimpián - a nap hírei

Aranyérmet szerzett 100 méteres pillangóúszásban Sors Tamás a pekingi paralimpián. Horvátországban 14 ember meghalt egy szlovák rendszámú busz balesetében. Ma is megdőlt a melegrekord. A nap legfontosabb hírei szeptember 7-én, vasárnap.

Aranyérmet szerzett 100 méteres pillangóúszásban Sors Tamás a pekingi paralimpián. A döntőbe világcsúccsal jutott sportoló a fináléban új világrekordot ért el, 59,43 másodperccel nyerte meg a futamot. Csúri Ferenc hetedik lett szintén 100 pillangón; míg 200 méter vegyesen Ráczkó Gitta nyolcadikként ért célba. Ugyanebben a számban a férfiaknál Becsey János is a 8. helyen végzett, de később egy szabálytalan forduló miatt kizárták. 100 méter gyorson Engelhardt Katalin a 9-ik, 200 méter vegyesen Illés Fanni a 13-ik lett. Sportlövészetben Gurisatti Gyula gyengébbik számában, a 10 méteres sportpisztolyban a 25. helyen zárt. A bocsázóknál Gyurkota József nem jutott be a negyeddöntőbe, Béres Dezső viszont továbbléphet, ha holnap felülmúlja spanyol vetélytársát. A nyitónapon 24 ország sportolói végeztek dobogós helyen, Magyarország egy arannyal a 11. helyen áll az éremtáblázaton.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint hosszú távon a munka teremtheti meg az ország stabilitását. Bajnai Gordon Szegeden azt mondta: az Európai Unió tagjaként Magyarországnak újra lehetősége van arra, hogy eldöntse, milyen fejlesztési utat választ. Hangsúlyozta: a jelenleg megvalósuló egyedülálló fejlesztési program fő célja, hogy a gazdaság tartósan az unió átlagát meghaladó növekedési pályán haladhasson. A miniszter úgy vélte: ehhez a társadalom munkához való viszonyát is meg kell változtatni; minél több embert kell képessé tenni és ösztönözni a munkára, valamint munkahelyeket kell teremteni.

A közép-európai együttműködés kiépítését szorgalmazta a Fidesz elnöke a kötcsei Polgári Piknik rendezvényen. Orbán Viktor a Polgári Magyarországért Alapítvány által ötödször megszervezett találkozón mondott beszédében úgy vélte: egy lengyel-magyar tengelyre épülő együttműködés fontos gazdasági előrelépést jelenthetne az Európai Unión belül. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: a globalizáció haszonélvezői ma már nem a nyugati államok, hanem sokkal inkább Ázsia.

Augusztusban mérséklődött az infláció Közép-Európa országaiban; a szakértők a következő hónapokra a pénzromlás mértékének további csökkenését prognosztizálják. A Dow Jones Newswires által megkérdezett 10 elemző összesített véleménye szerint idehaza az éves infláció augusztusi mértéke 6,5 százalék lesz a júliusi 6,7 százalékkal szemben. A Goldman Sachs egyik szakértője úgy vélte: ha a kőolaj ára a jelenlegi szinten marad, akkor jelentősen javulnak a magyarországi inflációs kilátások, és ez kamatcsökkentést tenne lehetővé még az idénAusztriában súlyos sérüléssel vittek kórházba egy magyar hegymászót; a 28 éves nő a tiroli Alpbach közelében zuhant a sziklák közé. Az osztrák rendőrség közölte: a hegymászó szombat reggel indult el a 2400 méter magas Grosser Galten-berg csúcsra, és miután estére nem tért vissza, társa értesítette a hatóságokat. A fiatal nőre a hegyi mentők találtak rá; az első közlések szerint megcsúszott és mintegy 200 métert zuhant.

Horvátországban 14 ember meghalt és 30-nál többen sérültek meg egy szlovák rendszámú busz balesetében; 20 embernek súlyos az állapota. A jármű 49 nyaralni induló, többségében nyugdíjas utassal reggel az A1-es autópálya Split felé vezető oldalán ütközött az út menti acélkorlátnak, majd egy felüljáró betonpillérének. A pozsonyi külügyi szóvivő közlése szerint a szállítható állapotban lévő sérülteket megpróbálják hazavinni, hogy szlovákiai kórházakban kapjanak ellátást.

Váratlanul lemondott a Német Szociáldemokrata Párt elnöke. Kurt Beck, aki Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke is, távozásáról már tájékoztatta a párt Potsdamban ülésező elnökségét. Helyére a testület a nagykoalíciós kormány volt munkaügyi miniszterét, Franz Münteferinget javasolta. Az ő pártelnöki jelölése az értékelések szerint növelheti a szociáldemokraták választási esélyeit. Döntöttek arról is, hogy a jövő őszi voksoláson Kurt Beck helyett Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter lesz a szociáldemokraták kancellárjelöltje.

Kanadában előre hozott választást tartanak október 14-én - jelentette be a miniszterelnök, miután a parlament feloszlatását kérte a főkormányzótól. Stephen Harper azzal indokolta döntését, hogy szilárd kormányra van szükség olyan helyzetben, amikor Kanada túlságosan megsínyli az amerikai gazdaság lassulást, és a parlament döntésképtelen. A miniszterelnök azt reméli a voksolástól, hogy megerősíti saját pozícióit.

Ismét megdőlt a melegrekord; akárcsak szombaton, most szintén Szegeden mérték a legmagasabb hőmérsékletet. A dél-alföldi városban délután fél négykor 37,6 Celsius fok volt, amely 0,9 fokkal magasabb az 1946-ban ugyanitt mért eddigi napi rekordnál.

Címlapról ajánljuk
Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

A játékvezető rossz ítélete döntően befolyásolta az olasz–magyar olimpiai negyeddöntő alakulását, de feszült légkörben óriási nyomás nehezedett rá – mondta az InfoRádióban a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség vízilabda-bizottságának vezetője. A háromszoros olimpiai bajnok szerint az olaszok túlzottan is provokatívak voltak a következő párizsi meccsükön, és véleménynyilvánításra, tiltakozásra használták fel az olimpiai eszmét, ami nem tolerálható.

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Sokak szerint a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent. „Kedveseim, a háború nem ért véget” – üzente a világnak Netanjahu, és elmondta, mi most a célja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Észak-Korea 1500 különleges alakulat katonáját szállította Oroszország távol-keleti részébe, akiket a helyi katonai bázisokon képeznek ki, és valószínűleg bevetik őket az ukrajnai háborúban – közölte pénteken a dél-koreai titkosszolgálat. Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×