eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Sokat spórolnak Gyurcsány cégei az állami döntésnek köszönhetően

A munkaügyi hatóság megadta az engedélyt a Gyurcsány Ferenc kormányfő érdekeltségébe tartozó Motim-társaságoknak, hogy a korkedvezményes munkakörökben dolgozók után mégse kelljen a szóban forgó cégeknek korkedvezmény-biztosítási járulékot fizetniük - számol be a Magyar Nemzet. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy tovább gyengült a forint, és 20 ezer forint alá került a BUX index. Európa lehúzza a magyar gazdaságot - a recesszióba hajló unió már hatással van a hazai teljesítményre. A pénzpiacok a visszaeső unió láttán jobban kezdtek bízni a tengerentúli befektetésekben, így az európai részvények árfolyama esett, gyengült a fonti is.

A BUX pénteken 20 ezer pont alatt zárt - ilyen alacsonyan utoljára 2006-ban, a megszorítások bejelentése után volt a tőzsdeindex. A magyar valuta pedig, miután csütörtökön áttörte a lélektaninak mondott 240 forintos árfolyamhatárt, tovább gyengült. Az elemzők szerint nincs is esély arra, hogy az árfolyam ismét erősödjék - a gyengébb forint miatt viszont várhatóan az idén már nem lesz kamatcsökkentés.

A Magyar Nemzet arról közöl írást, hogy a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim-társaságoknál megszűntek a korkedvezményes munkakörök, így e cégek egyúttal megszabadultak a kedvezményt biztosító járulék megfizetésétől.

Míg számos magáncég vagy állami vállalat nem tudja, hogy az érintett munkakörökben dolgozók után miként fizeti ki a 2011-ig fokozatosan emelkedő korkedvezmény-biztosítási járulékot, a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim-társaságoknál ez nem jelent többé problémát.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség nyáron ugyanis megadta a járulékfizetés alóli mentességet a Gyurcsány-cégeknek, a jogszabályok szerint így az érintett munkakörök dolgozói a mentesítés időpontjától annak visszavonásáig nem jogosultak korkedvezményre.

Míg a munkavállalók rosszul, a Motim-társaságok jól jártak, hiszen a társadalombiztosítás járulékalapjával megegyező 13 százalékos többletköltséget az állam csak tavaly vállalta át teljesen a munkáltatóktól, ám idén a 13 százalékból már 3,25 százalékot ténylegesen a munkáltatók fizetnek, jövőre 6,5 százalékot, 2010-ben 9,75-öt állnak, és 2011-ben a teljes, 13 százalékos elvonás a munkaadót sújtja. További részletek a Magyar Nemzetben.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László az Arénában: korábban evidensnek vélt tudásanyag tűnik el és válik semmivé

Baán László az Arénában: korábban evidensnek vélt tudásanyag tűnik el és válik semmivé

Olyan gyorsak a változások ma már a világban, hogy ami korábban 10-20 év alatt történt meg, az most megtörténik öt év alatt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az interjúban szólt a fővárossal való együttműködés lehetőségéről, a Nemzeti Galéria helyzetének állásáról, de elmondta a véleményét a Biodóm "két útjáról", és elárulta egy-két tervét is – új múzeumvezetői ciklusának kezdetén.

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Sokak szerint a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent. „Kedveseim, a háború nem ért véget” – üzente a világnak Netanjahu, és elmondta, mi most a célja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 19. 09:16
×
×
×
×